Sunday, 31 May 2009

DRYPERS TOUR..N PAMPESS FIRAS:)

~ibu firas suka time posing je..hehehe..alahai firas nie..ko nie kalau bergambar..mmg tak leh harap..tengoklah..kemain susah nak ajak bergambar...menggeliat la plak..mmg anak ibu nie tak suka bergambo..sabo je lah~



~wawawawa...tak sempat dahhh...hehehe...tiga je yang betul...~


~salah tu baba..cepat..u r running out of time~


~alahai baba..cepat skit susun kiub tu~

~hadiah yang kami dapat masa join tour dryperss..~

Masa pergi GIANT tadi ada dryperss ajak join tour they olls..Kot2 ada hadiah atau goodist yang besh arrr..
syarat dia KENA beli pampess satu..haaaa..
ini memang pampees firas sejak umur dia satu tahun yang lalu..
kitaorang org pun join lah..beli satu pampess..dapat lah masuk contest..
dapatlah hadiah 1 lagi pampess gan goodist yang dalam paper bag tu..hehehee
rezeki..rezeki..jangan ditolak..
dalam paper bag tu ada baloon,baby towel, pampess travel kid..
okla tu..kan dari pulang dengan tangan kosong...hehehe


Friday, 29 May 2009

JAWAB TAG DAN TAMPAL AWARD




Salam malam jumaat buat sahabat2 semua,kini tiba masa nya time ibufiras menjawab tag2 yang telah lama tertunggak..minta maaf pada sahabat2 ku..coz take a long time to jawab n balas tagged..maklumlah tuan punya diri amat cbok sejak kebelakangan nie..heeee...jomla...baca yek..hehehehe

(1) Jawab tagged dari noy

Tangkap @ sertakan 3 keping gambar anda yang anda rasakan paling seksi.
Tak semestinya tak berpakaian atau mendedahkan. Mungkin anda rasa senyuman anda masa itu adalah seksi. Sertakan!!Nyatakan kenapa gambar itu begitu seksi di mata anda?

Seksi tak firas??..hehehe..mcm nielah rupa firas bila pakai pampess

Ibufiras suka sangat tengok gambar nie..nampak tak jelingan firas yang seksi tu..hehehe:P


haaa..rasa seksi plak bila amik gambo berdua nie..heeee..heee..heee...dosshhhh...lama dah tak amik gambar bersama...teringat zaman kenai2 dulu..hehehe...
ibufiras gan baba bercinta lepas kawen tau...hehehe




(2) (i) Jawab tag dan amik award dari k.yong
*mekasih banyak2 k.yong..maaf la..byk hutang tag k.yong ..zieha x buat n balas:)
malam nie je..yang zieha sempat balas satu..hehehe:P*


Terangkan maksud gambar dibawah:-

hehehe..hanya gambar biasa sahaja..tak ada yang menarik..cuma gambar nie menampakkan aksi firas yang memang tak suka bergambar..tengoklah..puas ibu pegang firas suwoh pandang camera..langsung..tak dipedulinya..huhuhu sabo je lah...last-last senget kereta kebal kat belakang tu..hehehhe:P

(2) (ii) Award dari k.yong

cantik arrr award nie..ibufiras suka sangat ,,,thank you very2 much..sis:)






(3) Jawab tag dan sessi menampal award from eus

*thank u so much eus..muahhhss*cantik..award kamu berikan padaku..hehehe





hmmm,,,tak tau mana satu tag nak diambil..so i choose one of this tag..enjoy ya......hehehehe:P

Where is your cell phone?
tengah charge daaa

Relationship?
available for my husband only..hahahaha:P

Your hair?
staright like chinese hair..

Work?
Yeah!!

Your sister?
Hey..i am the only one in my family..kekekeke..i lah sister, i lah brother..hehehe wat ever!!

Your favorite thing?
A l...o..t

Your dream last night?
haaah..tido org2 yang beriman...tiada mimpi arrr semalam..hehehe

Your favorite drink?
Cendol ais n mango blend

Your dream car?

" the power of dreamsss"..yeyeyyee..dah dapat...nak tengok tak?..kalau nak rajin2lah ziarah dan browse di blog zieha yang satu lagi tu......

The room you’re in?
my sweet=sweet home:)

Your shoes?
no shoes in my house..but not outside maaaa..hehehe

Your fears?
errrr... snakes...n crocodile..

What do you want to be in 10 years?
establish in my life... insyaallah:)

Who did you hang out with this weekend?
family..who else kalau bukan insan2 kesayangan ku itu.....hehehe.

What are you not good at?
lalalalalalala ...singing i guess..hehehe:P

Muffin?
Kenny Rodgers punya mmg sodap.....

One of your wish list items?
New branded and user friendly hand phone !

Where you grew up?
Kuala Lumpur.....ishhhh type kay elll..lah baru beshhh

Last thing you did?
dodoi anak tido

What are you wearing?
now...i wearing..baju tidooooooo arrr..jab lagi nak zzzzzzzzz:p

What aren’t you wearing?
short skirt

Your pet?
lost...kitty..pitty her,,huhuhuhu

Your computer?
Compac

Your life?
syukur alhamdulillah..rezeki yang datang darinya..amin..:)

Your mood?
not a good condition of mood ..memikirkan masalah duit...yang selalu bursttt...huhuhuhu

Missing?
My past school life..fuhhh,,banyak kenangan manis ..rasa nak turning back je,,heheheh

What are you thinking about right now?
nak suntik ubat...next week nak tour ke overseasss...alamak...lama tak kena suntik nie..takutnya

Your car?
honda

Your kitchen?
heee...berasap masa hari minggu je..waktu keja..mmg jarang2..hehehe:P

Your summer?
ada summer ker kat Malaysia???..hehehe

Your favorite color?
pink, orange n blue..

Last time you laughed?
could"nt remember..hehehe..rasa banyak dah ketawa..

Last time you cried?
heee..tgk citer sadis...smlm..huhuhuhu

School?
Assunta Girls School

Love?
Allah, Family n Friends...my blog buddys..muahhhsss:)

So who wants to share their ONEs?? How about?
*All my blog buddys yang 'polo' my firas*..plzzzzz be sitted right now..hehehe sile buat homework dan pilihlah award yang u olls suka..sila..sila..!

Wednesday, 27 May 2009

KOLAM KECIK FIRAS

~CAK....ala ibu nie..malulah firas...amik gambo xxx nie..~

~kocak-kocak air tu firas..habis la tandas banjir nanti~

~main air..memang beshh kan firas,,~

Part nie memang firas suka sangat..apa lagi mandi arrrr dalam kolam kecik dia tu.. Kalau firas dalam bilik air..beginilah jadinya..mesti nak dok kat kolam kecik tu lama2. berendam dalam 15 minit..sampai kecut lah jari tangan firas dibuatnya..hehehe..tapi aksi nie tak leh amalkan selalu takut paru2 firas tak ok nanti.. Firas akan menjerit kalau kitaorang amik dia dari kolam tu.. sabolah firas, nnti bila umur ko dah 2 tahun lebih leh la ibu gan baba belikan kolam kecik untuk firas..senang kan..biarlah lah ko nak duduk berjam-jam kat kolam tu pun tak per..ibu gan baba tak der halangan

Sunday, 24 May 2009

FIRAS GAN AWEK

~Amboi-amboi tolong ikatkan rambut farah ke..?..jangan firas..ibu nampak lain je tu...jangan tarik rambut farah tu..nangis anak orang tu....sabo je lah



Cuba korang tengok aksi putera ibufiras nie,,tengah mengayat ke..gan aweks sebelah tu..???hik3x
Ibufiras memang tak faham apa yang firas cakap kan pada si cantik manis sebelah tu..,yelahh firas bukannya pandai cakap lagi..
tapi awekss sebelah tu dah pandai cakap firas....
nama dia farah..
haaa..firas.."ko nie bila la nak pandai cakap"..mcm mana nak tackle aweks..cakap pon tak pandai..hik3x...
Beginilah rupanya firas, kalau dah jupe kawan..mudah mesra gtu..firas nie memang suka berkawan...hmmm..nie yang cepat2 nak dapatkan adik firas nie..biar meriah rumah ku nanti..hehehehehe:p

Saturday, 23 May 2009

ADOII SUSU FIRAS BERTAMBAH MAHAL LA:(




Salam buat ibu2,mama semua, pagi tadi ibufiras dapat kotak dr POS LAJU..ingat dapat present ke apa..grupa2nya..dapat susu..ermmm..ingat meadjohnson nak bagi susu free..suka bangatlah dapat susu free..hehehehe
Sekali tu bila baca surat rupa2nya "free ada makna"..susu enfagrow fesyen baru yang ada tambahan
* more than 4 x DHA
*new triple protection guard..
belek2 punya belek harga kat kotak harganya RM 39.80 (650G)
hmmm..bertambahlah la plak harganya..
harap2 susu yang fesyen lama masih ada la....
kalau yang lama harga sekotak RM 33.90
(sekotak tu dapat bertahan seminggu je..tgk kuatkan firas nie minum susu)
ini mungkin strategy market enfagrow kot..nak lawan2 dengan susu2 lain..
Mulalah terfikir nak beli susu lain la plak...mahal bebenor susu firas nie..
kalau ikutkan opinion kawan2 opis,, kata mereka.
".ala zieha..susu nie semuanya sama je..kalau anak nak pandai...pandai je nnti..cuma brand je yang buat jd mahal"
hmmm..kadang2 ada kebenaran gak apa yg member kata tu..
tengok sahabat2 lain minum susu murah..cerdik je..heheheheh( bkn bermaksud anakku tak cerdik tapi..sebagai parents mestilah nak bagi yang terbaik untuk anak kita kann..
siapa yang tak nak anak cerdik oiiii...)
So mama2 kat luar sana ..mcm mana nie..ye..ibufiras tgh memikir nie..patut ker ibu firas tukar susu lain..???? atau pun kekal pada yang biasa...??
or ada suggestion lain ..kot ada susu2 lain yang lebih bagus dari susu enfagrow ini???
bukan apa..takut firas ..rasa lain je nnti bila tukar susu lain..
inilah nasib ku yang tak dapat bg BF pd anak sendiri..bukan tak nak bagi...tapi susu kat badan memang tak der..huhuhuhu
Masa firas demam dulu..doctor penah tanya zieha, firas nie minum susu apa??
zieha pun ckplah enfagrow..doc pun ckp..dia punya kajian..ramai yang minum susu nie anak akan sihat dan cergas(aktif) berbanding gan susu lain.
sbb walaupun firas demam..firas masih aktif..ini mungkin disebabkan susu...
entah..???tak tau lah..itu kata doctorlah....doktor pakar tu..bukan doktor biasa tau...
So plzzz give me some suggestion..about this milk..hehehehe...

Tuesday, 19 May 2009

SKODENG FIRAS

~last2 meja solek ku dijadikan bahan experimen mainan dia..geram agaknya..tak dapat barang yang dia nak dlm laci..habis diangkut trailer,keretapi,kereta mainan firas letak atas meja solek ibu...sabo jelah..~



~haaaa...dah dapat ye dompet zip tu...main2 zip la tu~


~masih lagi tak dapat barang yang sesuai untuk dimain...upss sila abaikan barang2ku dalam laci ini..berselerak kan...hik3x~


~firas nak kidnapp barang apa tu ???~


~ oooo..bukak laci meja solek ibu ye...~


Minggu nie ibufiras tak ada idea nak hapdet citer untuk blog myfiras nie..kering kontang dah idea..Bulan nie tak tau lah kenapa?? mood nak berbloging pun rasanya dah menurun...rasanya kalau ada carta..memang peratus dia turun 50%..hik3x..Lama2 blog anak aku nie penuh gan sawang tak lama lagi...hehehe..kesian firas...tak per..nnti ibu kan hapdetkan story2 yang beshhh yek..skrg ibu kurang ada mood
Oklah berbalik pada story nya..2-3 minggu yang lepas,ibu firas skodeng firas..
nak tahu firas buat apa..???
haaaa..kalau dibiarkan tanpa pengawasan.inilah hasilnya...
upssss..sila abaikan bilik tido..kami ye...hehehehe..meja solek ibu firas pun dah tak gaya meja solek..
dah macam lambakan barang2 permainan firas plak....:)


Saturday, 16 May 2009

FIRAS HANDSOME LAGI TAK ?






Sepetang bersama firas, kami mengeteh..(minum petang+ makan mlm kat area2 rumah kami).Sambil-sambil snap picture terbaru firas..dan perkembangan muka firas terkini akibat insiden jatuh tangga 2 minggu lepas..
Ibufiras rasa muka firas dah ok skit, tapi kesan daripada tu mungkin ada lebihan daging kt muka firas..kulit baru memang ada..tapi kesan parut skit2 mungkin ada(harap2 tak ada langsunglah...huhuhuhu )Dicelah2 sekeliling kesan luka firas tu nampak agak dalam lukanya..hmmm, kalau dah tersurat firas ada scar nak buat camne..redha je lah..tapi harap2 kulit baru akan tumbuh..sebab firas masih kulit muda.
Mycousin cakap, kulit baby boleh tumbuh smula sebelum umur 2 tahun...
kalau kulit selepas 2 tahun, memang payah skit..dan scar mungkin ambil masa nak hilang...Ermmm...camna nie yek...ibufiras buat masa nie menggunakan mederma skin care for scars..setiap hari..dengan harapan firas punya scar boleh hilang
And my last choice esok2 nak guna cara traditional plak ..guna kulit kayu manis..seperti cadangan sahabat2 buddy blog ibufiras.Ok kawan2..harap2 firas punya kulit muka akan kembali seperti biasa..dan sekiranya ditakdirkan firas ada scar..ibufiras redha...kerana ianya telah tersurat..olehnya.Yang penting firas selamat ,sihat, cergas,cerdik seperti kanak2 riang yang lain:)

AWARD FROM NANI

The rules:Copy award utk diletakkan di blog anda :







terima kasih buat nani coz sudi berkongsi award dengan ibufiras.i really appreciate it ..nani merupakan sahabat dan buddy ibufiras yang baru..


nak kenal ibufiras dengan lebih lanjut???..BOLEHH..seluruh alam maya..ibufiras tadah dan alu2kan..hehehe:)


Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award nie :


uppss ibufiras nak komen pasal nani rasanya terlalu awal..kita kan baru kenal tapi setelah membaca blog nani..bolehlah zieha discribe serba sedikit ya...:)minta ampun dan maaf sekiranya ada kesilapan ye...


1) Seorang ibu kepada Muhammad Hafiy


2) berhijrah ke Oman kerana suami berkerja di pejabat kedutaan Malaysia disana


3) Telah melayari kehidupan sebagai seorang isteri yang tercinta kepada Mr Padli


4) Bakal meraikan ulangtahun perkahwinan Yang ke 3 tidak lama lagi ..jeng..jeng.(tahniah dari ibufiras)..kalau silap ..sowyy ye..ibufiras baca dari tickers blog nani


5) Pada zaman persekolahan dulu nani suka subject Math,BM & BI



Setiap blogger mestilah menyatakan 10 fakta atau hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award yg seterusnya :


1) Suka relaxxx


2) Bertenet(Surfing internet)


3) Bowling


4) Traveling


5) Tengok Kereta Baru(hehe..espeacially honda car)


6) Playing PC games


7)Watching Movie


8) Reading


9) EAT...n Baking Desert (Ikut mood)


10) Slepping..zzzzzzzzz(kalau dah tak ada benda nak buat..tido..je lah..layan..je lah ye..hehehe)



Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnye dan describe tentang mereka :


jeng2..this award goes to...(alamak kena describe ye...???). Ibufiras ambil juga sahabat2 dari blog zieha yang satu lagi ye..


1) maria


(SEORANG IBU MUDA YANG TABAH MELAWAN PENYAKIT BREAST-CANSER)


2)liana

(SEORANG YANG PENYAYANG PADA LITTLE GIRL HUSNA)

3) kamariah

IBU YANG BAIK HATI DAN SANGAT SAYANG PADA IMAN)

4) Noy

(MAMA DARWISH YANG SENTIASA CERIA,PERAMAH DAN PRIHATIN.NOY MERUPAKAN SATU2NYA MY BUDDYS DARI BRUNEI)

5) kak.yong

(SEORANG KAKAK YANG BANYAK MEMBERI INFO KEPADA IBUFIRAS,SANGGUP BERHENTI KERJA DEMI KEBAJIKAN ANAK2NYA)

6) adda

(MAMA YANG KUAT SEMANGAT DAN MEMPUNYAI ANAK YANG COMEL.DIMPLES SYAFI YANG MAHAL TUH...HEHEHE SERUPA MACAM FIRAS..{SAJE NAK ANGKAT BAKUL ANAK SENDIRI..SIAPA YANG TAK NAK PUJI ANAK SENDIRI KENN..HEHEHE)

7) mama_danish & sara

(IBU KEPADA DUA ORANG ANAK IAITU DANISH N SARAH.BANYAK BAGI NASIHAT DAN PETUA PADA IBUFIRAS)

8) ibu_umairah

(SEORANG IBU YANG SUKA MENAMBAH KENALAN DIDUNIA(HEHEHE..YA AMPUN..IBU UMAIRAH), FRIENDLY DAN MEMPUNYAI SEORANG PUTERI BERAMBUT CURLY YANG COMEL NUR UMAIRAH QARIRAH )

9)siti

(IBU YANG SANGAT RAJIN MEMASAK DAN SEDANG PREGNANT..ANAK KE-3(KALAU TAK SILAP LAH..)HEHEE..AMPUN CT, KALAU SILAP

10) mama_tiara

(PAKAR CUPCAKES DARI SABAH..CUP CAKE MAMA_TIARA CANTIK..DAN RASANYA TENTU BEST KAN..MAMA KEPADA SEPASANG ANAK YANG COMEL IAITU SYAHRAN ISKANDAR DAN TIARA REYHANA)

Kepada sahabat2 dan blog buddys yang ibufiras tak sebutkan nama serta yang belum dapat award nie lagi, jangan malu2 ye ambil award dan tampal kat blog u olls ye.muahhhss

Thursday, 14 May 2009

GANAZZ BETOL ANAK IBU TIDO..










Kalau nak tau..macam nielah firas tido...
ganazz kan..???
sekejab ke kiri, sekejab ke kanan, sekejab ke depan, sekejab ke belakang..semua posisi lah dia nk tido...Bila waktu bersama ibu(biasa time mlm,,kadang2 memang tak sedar..pun..sedar2 anak kat hujung dunia..nasib baik tak jatuh kat bawah katil..firas..firass..ganazzz sangat ko nie..nasib baik lah ko nie anak jantan, kalau anak betina..tak tahulah ibu nak buatnya..hehehee

Sunday, 10 May 2009

MOMS AWARD














Hari-hari merupakan hari yang istimewa buat diri ini dan lebih istimewa lagi setelah bergelar sebagai IBU..Ibu firas lihat ramai ibu-ibu diluar sana sedang bergembira bersama anak-anak mereka,,mungkin disebabkan hari ini merupakan Hari Ibu..hehehehe.(kalau ikut kalender omputih la...)
Bagi ibu-ibu yang telah mempunyai anak yang sudah bersekolah, tentu dapat hadiah istimewa dari anak2..wah..mesti terujakan tengok anak bagi kad, bunga,present..hehehe..Kadang-kadang cikgu la tu yang ngajo suwoh bagi present kat mak..hehehe.
Kalau dekat negara barat mmg dah jadi satu hari istimewa BAGI mothers..contoh seperti hari ini iaitu "MOTHERS DAY ".Esok bulan Jun plak FATHERS DAY..hehehe..macam2 day omputih nie cipta..kita yang dok kat timur nie ikut jelah budaya barat nie..Tapi nasib baik budaya nie..budaya yang baik,,sebab mengingati IBU dan BAPA.Yang nie je la kot kita boleh tiru..yang DAY lain-lain..rasanya tak sesuai gan budaya kita..
eh..betul tak IBU-IBU sekalian?...hehehe
Oleh yang demikian, dengan bangganya ibufiras nak bagi award-award nie istimewa buat mama/ummi yang telah menjalani kehidupan sebagai seorang IBU..wahh..mesti bestkan..dah jadi IBU sekarang...jeng..jeng,,,
Dan semua sahabat-sahabat blog buddies yang zieha tak sebut kan nama ..sila2 la amik ye..buat kenangan,..ibu firas mampu bagi award je..hehehehe
sebab u olls..is the best MAMA...
CONGRATULATION FOR BEING A GOOD MOTHER
"HAPPY MOTHERS DAY"

Saturday, 9 May 2009

AFTER 7 DAYS

(3)
Wajah keriangan firas..kesian..budak kecik tak tau menda...yang tahu ketawa, menangis,menari,melompat, tepuk tangan, bermain, menjerit..dan sekali-sekala..bercakap ayat dia..(firas masih tak pandai cakap..cuma..dia dah pandai sebut perkataan
"BABA"
Wah..jelezz nie..sebut nama BABA dari IBU dulu yea...huhuhu..
tak pelah..esok2 firas mesti pandai sebut perkataan BU...kan??
Mungkin lidah firas..susah nak sebut tu..tapi kalau tanya MANA IBU???
pasti firas akan tunjuk dengan tangan pada IBU
dan Firas akan peluk dan cium manja dengan IBU atau..
firas akan tunjukkan gambar IBU yang gantung kat dinding hall rumah kami..
IBU SAYANGKAN FIRAS..SEMOGA FIRAS...
CEPAT SEMBUH LUKA PADA
PIPI YE...

(2)
Inilah cream yang doctor suggest untuk sapu pada kulit firas..setiap hari (3 x sehari ).Doc cakap sapu sehingga lukanya kering.Jika nampak ada tanda2 scar kena beli ubat scar jenis dermotix..harga ..kata doc mahal skit..esok nak check kat farmasi.Takpelah firas..demi firas..ibu sanggup beli..siapa yang tak sayangkan anak kan...

(1)
Setiap kali melihat muka firas..mmg sedih la ..huhuhu.Luka dah nak hampir kering..tadi nampak ada bernanah skit..kesian firas..nampak mcm nak ada scar la plak..tapi harap2 ..ianya merupakan kulit2 baru yang nak bertaut.Dengan harapan yang tinggi IBUFIRAS mengharap dan berdoa firas agar tidak ada scar..tapi mana mungkin..nampak mcm dalam je..hmmm..




Tuesday, 5 May 2009

TERIMA KASIH SAHABAT2KU

~GAMOGEN HEALIN ,TIPS DARI KAWAN2 OFFICE..~

~SUITABLE CREAM FOR BABY FACE , TIPS DARI MAMA DARWISH (NOY)~


~CONTOH GAMBAR SALAH SATU DARI CONCETREATE OIL, TIPS DARI AIEESYA~



~MINYAK GAMAT..MMG ZIEHA AMALKAN .IA MMG BERKESAN SEJAK DULU LAGI..TIPS DARI AIEESYA~



~KULIT KAYU MANIS PETUA DARI MAMA_ DANISH DAN MAMA_AMNA~



~SUSU ALPHA LIPID..TIPS DARI IBU_UMAIRAH~


Alhamdulillah..terima kasih sahabat-sahabatku yang sudi berkongsi pendapat dan bagi tips untuk merawat luka my firas ini...Sokongan anda semua memang sangat zieha hargai ..
Sekarang firas minum satu sudu gamogen healin (yang pack warna merah tu)..suggestion dari officemate zieha..
Tgk firas punya luka dah hampir kering,,harap2 cepat kering dan boleh ibu sapukan ubat2 yang sesuai untuk firas nanti
Buat masa sekarang , firas asyik nak menggosok kulit yang luka tu..maybe firas rasa gatal ..pandai plak dia nak gosok tempat yang luka tu..cepat2 kitaorang halang, takut berdarah lagi..tapi firas nie kan..susah skit..lagi kita orang halang..lagilah dia nak menggosok
tempat yang luka yang gatal tu...sabo je lah...


Terima kasih sahabat2ku...firas sayang pada auntie semua..
♥♥♥muahhhsss♥♥♥

Monday, 4 May 2009

MALANG TAK BERBAU

~Berhajad lagi tu..nak main2 lagi gan kengkawan dia. Firas...firass..tak serik2 ko nie yek~


~Keadaan firas selepas reda dari menangis..kesian firas~


~ merenung jauh..memikir keadaan yang menimpa dirinya~


-Akhirnya firas tertido..mungkin letih...dan sakit .Masa nie terselahlah kejendolan firas..huhuhu~


Lihatlah anak ibu...sekali lagi firas terjatuh..(tak tahulah..untuk seberapa kali tah firas nie terjatuh..).Kali nie firas jatuh dari tangga.. kat kampung,insiden nie berlaku semalam sewaktu firas bermain-main gan kawan2 dia..kesian firas..pantang lepa,,ada jer yang berlaku..memang nasib firas kurang bernasib baik..ibu tengah sibuk kat dapur,,tolong makcik2 menyediakan pulut, yang si baba ingat tak ada apa2 main gan kawan2 ..tiba2 dengar sowa firas menangis..uwaaaaaaaaa..
Ibu firas bila dengar sowa firas menangis terus bingkas bangun dari dapur..dan mula-mula lihat firas menangis seperti biasa dan lihat muka firas penuh dengan darah..PANIC..waaa...firas berdarah nie...TOLONG..semua makcik2 , pakcik..meluru ke firas..panic..terus cari minyak gamat..Redakan keadaan yang berlaku, tenangkan diriku yang berkecelaru..tak tau nak buat apa.
Firas masih menangis tanpa hentinya..sebab sakit..kesian anak ibu..nasib baik luka firas tak kena kat mata.Kalau kena memang firas terpaksa dikejarkan ke hospital.Ibufiras geram dan marah serta salahkan pada baba sebab tak jaga firas..Aku menjerit depan orang ramai..dan berkata habislah muka firas nie...huhuhuhu
Ramai..orang menenangkan hatiku yang sedih melihat peristiwa yg sadizzzz ini..Akhirnya sepupu aku memujuk aku supaya tidak menyalahkan sesiapa sebab benda dah nak terjadi dan memang tersurat firas memang nak jadi begini dan menasihatkan aku supaya bertenang dan jangan salahkan sesiapa dalam hal ini. Akhirnya aku dapat menerima hakikat yang firas telah tersurat dan ditakdirkan begini...walaupun hati masih bengkak gan laki aku...uishhhh...sadizzzz nie..sebab tadi tengok firas ok jer main2, sebab time ibufiras jaga memang ibu sentiasa tunggu kat tangga masa firas main2. Selang satu jam..firas boleh tersenyum dan masih ada hati nak bermain2 lagi dengan kawan2 dia..Namun aku menghalang firas dari bermain..dan memaksanya supaya tidur dan berehat sahaja. Tapi firas memang gagah orangnya..dia tetap semangat untuk berdiri dan ingin bermain2 lagi..dan tidak serik2 naik turun tangga lagi,,namun dihalangi oleh kami..Kami terpaksa memantau firas kali nie,.,sebab takut insiden yang sama akan berulang lagi. Ramai lah sedara-mara yang menyinggah..meratapi firas.."kesian firas".."kesian firas"..aku..dengan perasaan yang sadizzz..diam ..sebak dan tak der mood untuk menjawab soalan2 dari mereka dan sekadar menjawab soalan yang penting2 sahaja.
Bila direnung kembali..tahun nie memang firas mengalami dugaan betul..sekali dulu dah kena, nie kena lagi..semua berhampiran dengan mata..Aku berdoa kepada Allah dan bersyukur kerana luka ini tidak kena pada mata..huh....inilah dugaan firas yang handsome ini,.kesian handsome boy..harap2 firas punya luka tak ada scar lah...harap2 akan sembuh dan cepat baik..So ibu2 yang kat luar sana ada tak petua2 supaya luka kat muka firas ini tak akan dapat scar...??(kesan parut).

firas on the page