Sunday, 30 August 2009

MY HERO PLANING SOMETHING TO




Lagi beberapa jam lagi kita nak menyambut
kemerdekaan negara yang ke 52 tahun,,
sedar tak sedar dah lama gak ye kita di alam merdeka
dan sudah semestinya putera kesayanganku ini
lahir sebagai anak merdeka..
yang mewarisi pusaka tok moyang kita dulu

dikesempatan ini ibufiras ingin melaungkan

MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!..

SELAMAT HARI KEMERDEKAAN YANG KE 52

SATU MALAYSIA...
RAKYAT DIDAHULUKAN PENCAPAIAN DIUTAMAKAN


RUMAH FIRAS PUN DAH LAMA BERSAWANG NIE
HUHUHUHU
SEBABNYA IBU SIBUK MENGEMAS RUMAHKU YANG SATU LAGI
BANYAK FENING OOO UNTUK MENGEMAS,,RASA NAK MUNTAH
PUN ADA..HUHUHUHU:(


JADI TENTU U OLLS NAK TAHU APA PERKEMBANGAN
FIRAS SEKARANG..
PERKEMBANGAN FIRAS SEKARANG IALAH SUKA MEMEGANG
PEN..DAN MENCONTENG..
KALAU JUPE PEN MESTI DIA NAK CONTENG..KAT MAJALAH..KAT KOTAK LAH..KAT KERTASLAH..TAPI NASIB BAIK FIRAS TAK CONTENG KAT DINDING


Dari segi percakapan firas masih lagi slow
tak tahulah ngapa..huhuhu
ANY TIPS IBU..MAMA..UMMIE ..DI LUAR SANA
MACAM MANA NAK SURUH ANAK CEPAT CAKAP??
sadisss lagi nie firas masih belum dapat menyebut
perkataan keramat iaitu IBU...
lamanya ibufiras nak dengar firas nyebut

IBU..IBU..
perkatan yang sungguh bermakna itu..
bilakah agaknya ye


Perkataan yang biasa disebut ialah abjad yang
bermula dengan
huruf B - baba,bah babah, buai,boii, byee
huruf C- cicakkk..cakkk
huruf L- lidah..dahhh..idahhh
huruf M- maa..


Perkembangan yang lain..sama je..seperti biasa suka
mengemas rumah..
jadinya terimalah hasil kemasan firas step by step
memang FIRST CLASS kalau firas mengemas
korang layan jelah ye...
BOLEHLAH
GANTI ERIC LEONG NANTI:)























Tuesday, 25 August 2009

TERJEBAK GAN SHOPING ONLINE





Inilah hasil daripada shoping online ibufiras..
Entah angin ribut mana tah datang kat ibufiras tetiba2 je nak terjebak shoping online nie
bukan apa..jimat masa..n tak yah cari kat shoping complex ..juz click order n transfer..
wah..mudah bangat rupenya...
patutlah member bloggers pun yang lain sama suka meng shoping online nie
hehehehe...
Cuma yang tak bestnya kita kena pandai pilih size baju anak..
ada tu sebut umur 2 tahun..
tapi kadang2 tak sesuai..kena beli umur 4 tahun
macam ibufiras..baju firas semua ibufiras sengaja belikan dari usia sebenar firas
maknanya kalau nak beli online kena beli yang 4-5 tahun.
tengok size lah yek..nasib lah kalau dapat size kecik..dari ukuran sebenarnya..itulah kelemahan2
shoping online..
walaubagaimanapun ibufiras tetap teruja mengshoping online..
coz I LIKEEEEEE!!!!..
hehehehe..
last n not least,,ibufiras tak sabar nak tunggu 2 psc set baju burbbery utk my charming prince
kena tggu mid sept..eeee tak sabar rasanya..firas pun mesti sukakan....
ingat dah tak dapat dah baju tu..blogwalking...punya jalan..
at last ada yang sudi nak restock semula baju tu..alaaaa seperti baju yang ibufiras sebutkan dalam n3 yang lepas..hehehe
DAPAT JUGAK...SUKANYE..
IBU PLAK YANG LEBIH DR ANAK..KEH3X
PADAHAL FIRAS TAK KISAH PUN.PAKAI SARUNG JE BAJU BARU
TAK PERLAH MMG ELOKKAN MENGGEMBIRAKAN HATI ANAK..SUDAH SEMESTINYA:)
SAYANG SANGAT:))

Monday, 17 August 2009

PUTING SIAPA TU???




Puting nie dah hampir nak masuk 2 tahun...
agak2 sape punya ye...???
hah...siapa lagi kalau bukan putera firas nie..
Cerita disebalik puting dan punca firas hisap puting nie berlaku
semasa firas di masukkan di ikubator masa kena kuning(jaundis) dulu
sadizz sangat sbb nurse kt spital dulu sogokkan firas gan puting..
kemain sedap firas masa tu nyot2 puting..alahai..
Sebenarnya masa dah rasmi jadi ibu dulu
dah bercita-cita SANGAT tak nak bagi puting kat anak...
sebab takut anak mulut jonget..hehehehe
tapi apa kan daya ,,nurse tu dah letakkan puting kat mulut firas..
bILA firas dah syok hisap puting..dia tak suka plak hisap nenen ibunya..(wawawawa)
Puas ibufiras sogokkan ..tak nak ..puncanya
1) susu ibufiras kurang..(mungkin akibat daripada melahirkan firas secara caesarean)
2)mungkin puting ibufiras tak sama mcam puting(spt dalam gambar) yang firas hisap tu..
akibatnya firas asyik nangis je..bila ibufiras nenenkan firas...
sadizz sangat sbb tak dapat bagi breast feeding secara xclusif kat firas masa tu..
jadinya susu formula dan puting nie lah tempat firas melenakan tido nya...
Begitu pantas masa berlalu dan tanpa puting disisi firas memang jarang boleh tido..
kalau BOLEH sangat..itupun dipaksa atau pun firas betul2 letih sangat setelah penat bermain..baru leh tido
Usia firas pun dah hampir nak 2 tahun...
So sekarang nie ibufiras nak cari formula macam mana nak hentikan
firas dari menghisap puting kesayangan dia tu???
Ada member bagi tahu supaya xplain n comunicate kat anak yang puting tu..anjing punya..nnti firas takutlah nak hisap
ataupun menakut2kan firas tentang puting tu
(cess ada ke patut ckp puting tu anjing punya??)
tak da benda lain ke nak sebut...huhuhuhu
lagipun firas bukan pandai cakap lagi..tu yang susah tu
huhuhuhu
So ibu2 diluar sana leh tak bagi tips atau pun formula yang berkesan macam mana nak hentikan anak daripada menghisap puting??

Sunday, 16 August 2009

JOM LAH JOIN CANDID GIVEAWAY CONTEST



Jom ramai2 pegi ke rumah ibufiras yang satu lagi untuk sama2 meriahkan
contest yang ibufiras buat...hehehe...
jom dan enter link zieha ye...
Jumpe anda disana...
selamat berhujung minggu
dan happy blogging:))

Saturday, 15 August 2009

USTAT vs LEBAI vs HAJI FIRAS

~ ibu.....ada gaya tak mcam ustat lebai haji firas..kah3x~


Salam petang sabtu semua..
hari nie ibufiras tak tau nak hapdett apa..??
Sebab-sebabnya adalah :-(hehehe..mamcam tulis karangan fakta plak)
1) Amat payah nak amik picture firas..kalau nak amik selalu candid mcm nie..huhuhu
2) Camera cantik tak der dalam stock (hehehe..kira2 camera barulah)
3) Jarang dah keluar rumah semenjak ada kes H1N1..haaa..tu la sebab xtiviti keluarga kami
kureng sgt..byk habiskan kat rumah sahaja..huhuhuhu..tak per utk keslamatan firas
4) no idea...
So..itulah sahaja fakta2 yang membuatkan ibufiras jarang hapdett..
Tapi ibufiras berhajadlah nak buat give away contest..
bila difikirkan..ada ke orang nak join?..huhuhuhu..
agak2 nya korang nak masuk tak?
sambil2 tu leh dapat ramai kenalan kan...
oklah kengkawan semua..korang layan je lah
gambar firas yang suka pakai songkok buruk aki dia..
Untuk makluman sekarang firas suka pakai topi..songkok..dan segala2 yang ada pada rambut..mmg nak pakailah..
layannnnnnnnnn...:))

Thursday, 13 August 2009

MANA NAK CARI BURBERRY vs UNTUK BAJU RAYA FIRAS


~sayang..pairs baju nie utk 4 thn keatas..besar plak untuk firas~



Bulan nie ibufiras kemain selak( excited) nak bershoping baju anak secara online shoping..
Puas ibufiras cari..jumpe satu(adidas), tapi kena tunggu plak stock sampai plak..huhuhu
Letih nye blogwalking tak juga jumpe baju yang sesuai untuk firas..minat baju bubbery..tapi untuk boys kurang ada kalau ada pun umur 4 thn ke atas


..asyik untuk girls je..


geram betul tengok gaun bubbery girls nie...hee..kalau ada anak pompuan


confirm terus beli










cantiknya gaun girls nie very sweet...hmmmm..
tengok je lah dalam screen laptop nie..

sadizzzz..blogwalking kali nie gagal untuk menjejaki

tshirt bubbery..

akhirnya jupe satu set baju n pants for boys


scrool down

.......
...
..
..
.



taraaaaaaaaaaaa








hmmm..tengah memikir nie nak beli ker dak?

harganya RM 70..yang lecehnya kena booking deposit dulu RM 50..camne ye kawan2 cantik tak sepasang baju nie untukmy charming boy firas?? berbaloi tak membeli dengan harganya...

mlm nie ibufiras nak mimpi dulu..kalau mimpi esok leh booking

Wednesday, 12 August 2009

DI SEBALIK WAJAH:)




Hari ini ibufiras dapat juga melihat gambar di sebalik wajah

pengundi bertuah ini.

YES! YES!..FOR MY EYES ONLY JE LA YEK..

kalau u olls nak tgk kenalah tanya pada empunya diri iaitu mama_syaza(kak su)

Petang tadi mamasyaza telah secara rasminya mengemailkan

gambar tersebut untuk tatapan ibufiras

fewitttttttttttttttttt.....wajah keibuan yang mempunyai 3 orang cahaya mata..memang

terserlah di sebalik photo tersebut:)

Tahniah buat mama_syaza yang begitu sporting untuk mengemailkan

gambar tersebut pada ibufiras

lain kali leh lah ibufiras buat kejutanzzz lagi ye...

pada kawan2 dan rakan2 bloggers yang lain..diharap jangan berkecil hati sekiranya tak terpilih untuk cabutan

pengundi bertuah

(mcm lucky draw plak aku wat nie..hik3x)

Insyaallah ,di masa akan datang..ibufiras leh lah buat lagi surprised2 utk rakan2 bloggers lain yang

rajin mengetop dan ziarah blog putera kami ini

Segala pendapat dan komen diharap dapat dikongsi bersama ibufiras ye..siapa yang nak komen dialu2kan untuk penambahbaikan,kekurangan,kesesuaian pada

blog putera kami ini..

Firas pun dah nak tidur tu..





kita berjumpe

lagi di N3 yang akan datang..wasalam!!

SIAPAKAH PENGUNDI BERTUAH ITU??

Keputusan mama_aqish contest telah diketahui dan pemenangnya adalah
muhammad haraaz aqeel ( boleh tengok gambar aqeel disini)
tahniah buat aqeel..
Rasa ibufiras...Aqeel dah dua kali menang contest anjuran mama_aqish
wah kira aqeel mmg calon fav baby semalaya..hehehehe..
(leh wat nantu nie, kalau ada anak pompuan..hehehe:)


tahniah!..tahniah!




Disini ibufiras ingin mengambil kesempatan mengucapkan
jutaan terima kasih kepada mama_aqish dan
juri2 yang sudi menyenaraikan firas sebagai top 5..
(heran gak nie camner leh masuk top 5..hehehe...tk u ollss)
menang soal kedua..janji sporting join contest..




Dan lebih teristimewa pada pengundi2 firas...
siapalah firas..kalau bukan auntie2 dan rakan2 blogs firas...
maklumlah ibufiras bukannya ramai kawan dalam bloggers.
( sbbnya ibufiras bkn antara blog yg tegar..hehehe )



jadi nya kepada mereka2
yang sudi singgah diucapkan
"TERIMA KASIH and thank you very much
PLZZ COME N VISIT MYFIRAS AGAIN:)"



Dan seperti dijanjikan HARI INI
ibufiras amat berbesar hati nak bagi gift sempena hari lahirku hari ini 12.08..
biasa orang bagi gift kan..tapi hari nie terbalik plak ibufiras
nak bagi gift kat orang..hehehe
sebabnya tahun nie rezeki ibufiras dipermudahkan oleh Allah..
syukur alhamdulillah:)))
wawawawawawa..semakin meningkat usia ku..huhuhuhu
dan dengan rasminya
hari ini ibufiras akan mengumumkan



SIAPAKAH PENGUNDI BERTUAH ITU???






JENG..JENG...






SIAPAKAH YANG BERTUAH ITU



.......
...
..



???






LETS SCROLL DOWN N SEE






?



?



?



?



?



?



?



?



?



?



?



?



?



?



?



?



?



?



?



?



?



?







?




?




?




?



?



?



?

?

?

?

?

?

........TARAAAA......


Inilah pengundi bertuah http://myfiras.blogspot.com
kepada pengundi dan kawan2 yang lain..
jangan berkecil hati ye sebab
pilih seorang pengundi sahaja..iaitu
sebabnya...
ibufiras
teringin
sangat
nak
tengok
wajah
mama syaza..
leh tak mama_syaza??
sebabnya bila ibufiras baca blog mama_syaza
..tak de plak u interframe
kan gambar u...kalau ibufiras tak perasan..sila bagi tahu ye..dimana
letaknya gambar mama_syaza..hehehehe
kalau segan leh lah tunjuk
only 4 my eyess....hehehehe
So buat mama_syaza..sila tinggalkan
NAMA PENUH
ALAMAT
TEL
anda di email

Monday, 10 August 2009

TERPILIH TOP 5~prince n princess mama_aqish contest

~masa nie firas tengah makan keropok sambil baring..jangan tak tau..sambil jeling2 pada rama2 putih..~


~uppss..sila abaikan barang2 dan bakul2 yang bersepah..sana-sini ..camnilah kalau ada lil son yang aktif~

Masa baca n3 mama_aqish petang tadi..tak sangka plak firas dapat masuk top 5..alhamdulillah..dapat masuk top 5 pun dah kira ok..bak kata orang..jadilah..dari tak der..terimakasih pada juri2 yang memilih firas..ibufiras tak mengharap pun menang sebab semuanya comel2 belaka..juz join contest utk suka2 aje...kalau terpilih..kira ok lah tu...(ala222..saidah akak ct nurhaliza plaK..hehehe

dISINI ibufiras ingin mengambil kesempatan utk mengucapkan a big thank you to all my blog friends yang sudi vote utk firas..

sebagai penghargaan utk kwn2 yang sudi undi..

ibufiras rasa nak bagi hadiah lah

utk pengundi yang bertuah

jeng..jeng....???

saper tu ye...

surprised...



walaupun tak seberapa..tapi terimalah

hadiah kenangan ini dari kami sekeluarga

ok tak??

saje suka2..mayb a gift from korea...lalalalala..)(^^).. thank you again...

pengundi bertuah akan ibufiras umumkan di n3 yang akan

datang..insyaallah

♥♥♥ muahhhhsss ♥♥♥




Wednesday, 5 August 2009

FIRAS TAK SUKA MAKAN UBAT..PAHIT:(







~ firas tak suka..tak nak makan..firas tak nak telan..uwaaaaaaaaaa..tak sedap..pahit~

~ibu...baba...,,firas tak nak!..tak nak!...tolong...~

Tahun nie banyak kali dah firas demam..
risau gak ..yelah sekarang nie mcm2 penyakit
dan VIRUS yang paling gerun sekali ialah H1NI
Baru je rasa firas demam hari tu..dah demam balik..
heee..menakutkan..mengalahkan AIDS pulak virus HINI plak
Prince charming nie start demamnya hari ahad lepas..
bagi ubat kat bontot..ok..berpeluh sekejab.
.selang 6 jam kemudian panas balik..
last2 terpaksa gak bawa ke klinik..sebab panasnya boleh tahan gak
Doc check ada skit bengkak dalam mulut.( a bit tonser)dan bagi ubat antibiotic..utk hilangkan
ishhhh..berdebar gak bila tgk doc check..
doc tanya ada selsema? batuk?..
tak der doc..cuma badan firas panas je..
alhamduillah firas cuma demam biasa je..
berdebar gak tgk doc check jantung..firas
Firas nie tanda nak demam senang je..
Bila dia kurang aktif dan kurang ligat..
tu la tandanya dia nak demam
Firas demam nak membesar ye sayang...
good boy..
Tapi very susah oooo nak bagi mkn ubat..
tengoklah ..kemain susah kitaorang nak sumbatkan ubat ke dalam mulut firas
kena paksa... nampaknya je picagari...berlari keliling hall rumah..
siap geleng kepala lagi..buat2 nangis manja
bila dibaringkan menangis..
hahahahahahaha...semua budak2 gtu kot tak suka makan ubat
Agaknya kalau firas leh cakap bulat2 mesti dia cakap
"FIRAS TAK SUKA MAKAN UBAT..PAHIT"

Saturday, 1 August 2009

JOMLAH UNDI FIRAS:)

~♥♥HEHEHEHE..ini bukan undi simpati..tapi..juz suka2 nak tepek gambar firas yang tgh sedap sgt nyot2 air suam..terimakasih pada
auntie2 yang sudi vote utk firas..tk u:)♥♥~




~ hello everybody ...my number is B12..PLZZZZ vote deh~



Adeh!!!... hehehehe..salam bertemu kembali..
kali nie N3 ibufiras lebih pada berkisar
Jomlah undi.. firas


cara dia senang je..
ikuti langkah2 berikut :
Taip "VOTE B12"


dan hantar ke entry ni.... ke




cuma vote di entry ni je yang akan dikira.....
Setiap blogger hanya boleh mengundi sekali saja k....


pengundi berhantu yang tak de blog tak akan dikira....
Undi akan di kira start dari 01hb Ogos 2009 - 07hb Ogos 2009


JOMLAH UNDI FIRAS...

firas on the page