Sunday, 26 July 2009

FIRAS SUNDAY XTIVITIES


~ selamat siang ...firas happy sangat hari nie..lena betul anak ibu nie tido..dah letih la tu..tido lama2 skit tau..leh ibu relaxxs skit hari nie...hehehehe~




~ sudah letih..............firas dah tak tahan da........mau titun...~


~ apa kata firas conteng kat white board plak..nampak mcm best je uncle sebelah nie menulis~



~ ibu..lepas nie nie belikan firas pensil warna ye...lagi besh firas nak conteng~



~ errrr...apa ke benda nie....???? conteng je lah...firas nk explore lagi..best..best..dapat conteng~



~ yahoooo!!firas dapat pensil plak...nak conteng kertas nie...~




~ ibu nie asyik amik gambar jer...bosanlah firas..firas nak main nie..jangan la kacau~





~banyaknya bola2...firas nak amik bola pelangi nie lah...eeee geramnyaaaaaaaa~



~ nak taruk bola besar la..kat atas keta fire company nie..kasi ke da ba booomm!!~




~nak test kereta plastic merah nie plak..waaa.....syokya..tak der sesiapa yg leh kacau firas hari nie~



~ tak best la...plak...apakata firas robohkan teksi ..nie..ringan nya..leh heret sana-sini arrr~



~ hahahahaha..nnti firas nak angkut semua bola dlm teksi kuning nie..biar roboh teksi tu~



~ beshnya..ibu gan baba lepaskan firas hari nie...sedap nie..nk explore..buku..jom kita susun erkk~


~baba...hari nie baba nk bawa firas gie mana?~



Hari ini ibufiras membebaskan firas
untuk meneroka dunianya sendiri..bagi chance la kan...sekali-skala..bagi peluang firas bebaskan diri..
yes! yes! yes! i'am free ..its sunday...day..
or.... all out....yeahhh!!!
agaknya inilah perkataan firas kot .
.bila dilepaskan.. out of my where plzzzz..
iam having fun today...don;t kacau2 me arrrr..hehehhehe...
So u ollss juz layan je lah pic firas meneroka dunianya sendiri..
he having fun a lot today
jumpe kawan2...berlari...melukis.....menjerit......makan.......
dan akhirnya tertido dalam kereta..










Saturday, 25 July 2009

FIRAS TEST SETTY VANTAGE:)

~wah..berat gak setty nie...nak berehat lah jab..give me 1 minute..,nnti firas nk pegang mangkuk tu plak..hahahahaha~


~argghhh..tolak setty lah ..nak test berat tak setty nie~


~sebenarnya memikir tu apa yang nk dibuat lepas nie~


Hari ini ibufiras..cuci2 mata kat kedai vantage..
sambil menemani bondaku yg nk beli set tempat kuih
jangan tak pecaya firas punya taste pun not bad tau..
pandai dok kat kerusi setty vantage nie..
empuk ke firas setty vantage tu firas?
Sebenarnya setty vantage nie adalah tempat larangan untuk diduduk (DO NOT SIT )
Tapi hero seantario malaya nie..tetap tak peduli.. dia duduk gak..mcm rumah sendiri plak daaa)
Nasib baik tokeh vantage nie baik hati dan
kebetulan sibuk melayan customer yang lain..hehehe
(agaknya dlm hati..habislah kerusi display aku nie..sabar je lah...nasib baik budak kecik..kalau dah besar..siap ko..hehehehe)
Yelah firas...habis ko kejakan setty vantage nie..
kemain geram ko yek..dah puas ko lanyak
gan kasut...(habis lah hitam kerusi tu..)
tolak setty ke kiri...seret ke kanan...seret ke kiri..sesuka hati je ko nak buat yek...
ibufiras dah malas nk tegur(dah sampai tahap letih)..
tengok je gelagat firas tu..last2 tak tahan terpaksa angkut firas masuk
dalam kereta..(tunggu dlm keta je la....)

Tuesday, 21 July 2009

MAMA_AQISH GIVEAWAY-LIL PRINCE N PRINCESS(STICKEY MODE)

~STICKY MODE ! ~ Plzzz Scrool Down For This Entry ~





Bertemu kembali buat mama_aqish di alam maya ini:)))
Sebenarnya ini merupakan contest kali kedua zieha participate mama_aqish punya contest
saje suka2 dan meriahkan suasana..hehehehe..
harapan nak menang..rasanya tak kot..
sebab ramai kat luar sana yang lebih cun..dan macho..

but bagi ibufiras..FIRAS tetap dihati ini..n FIRAS is my little charming hero.
.♥♥♥muahhh.♥♥♥..

tak pedulilah org nak kata apa ..tak comel ke..
ada birth mark
ker..ada
tanda parut ke

janji firas is my little hero..

oklah berbalik pada syarat contest..nie..syarat-syarat dia mudah dan seperti berikut:-



1. ADD URL Link Mama di blog list @ blog roll anda & Anda diwajibkan menjadi Follower & link semula url mama pasal contest ni & tepek as a banner di blog masing2....


2. Contest ni terbuka untuk semua Baby Girls yang berumur dari 1 bulan sehingga ke 1 Bulan hingga 2 tahun saje....( yang lahir tahun 2007 & 2009 je) lelaki dan perempuan.


3. Upload hanya 1 keping gambar sahaja yer...


4. Jawab soalan mudah :



a) Kenapa anak anda harus mendapat award MY CUTE LIL PRINCE @ PRINCESS??



Firas sememangnya layak mendapat award MY CUTE LIL PRINCE kerana firas memang cute dan mempunyai senyuman yang menawan. Mampu membuat sesiapa jatuh cinta pada pandangan pertama..lesung pipit yang menghiasi di tepi bibir amat cute dan pasti anda teruja melihat senyuman firas:)



b) Ape yang anda tahu pasal blog Mama_Aqish? (soalan ini direka bagi menguji peserta sejauh mana dia tau pasal blog mama_aqish ni)


Be honest ibufiras bukanlah pengikut setia blog mama_aqish.. tetapi memang zieha ada mengikuti perkembangan blog mama_aqish menerusi pertandingan baby comel yang terdahulu..masa tu mmg kira blog mama_aqish jadi tumpuan semua blog buddys di malaysia.maklumlah..memang jarang..blog buddys yang anjurkan contest masa tu..mungkin zieha leh kategorikan mama_aqish sebagai pelopor yang menganjurkan contest baby..cyayok!!cyayokk!!..dan tak silap zieha blog mama_aqish pernah dipilih sebagai blog pilihan Malaysian apa tah(upssss soweyy mama_aqish..zieha lupa dehh..) oklah ..ini sahaja serba sedikit yang zieha leh citer pasal mama_aqish..nak story lebey2...rasanya..ngak tau..hehehehe..ya ampun..!!!

Bagi kawan2 lain..jomlah kita beramai2 join contest nie..tak rugi tau...foc..tau..sambil2 leh tambah kenalan...:) betul tak kawan2??


...........................................................................................

...................................................................................

........................................................................

........................................................

..............................................

................................

..................

........

....

..


taraaaaaaaaaaaa...inilah dia gambar my lil prince hero...











Nama ~> AHMAD FIRAS BIN AMRAN


Umur ~> 1 TAHUN 9 BULAN


Tarikh Lahir ~> 26.09.2007


Saturday, 18 July 2009

LAGAK MCM ORANG DEWASA:)


Cuba u olls..perhatikan betul2 apa yang firas tgh buat tu??
membaca kah..atau sekadar nak memegang surat khabar..hik3x
Bila tengok aksi firas nie nak tergelak pun ada..
Sebab nya surat khabar nyer terbalik la..
macam mana nak baca firas oiiii..kah3x
Cara posisi membaca nya lagak mcm orang dewasa betul..
tapi sayang surat khabar nya terbalik..
Alhamdulillah..firas dah mula menunjukkan minat pada bahan bacaan..
Perkembangan yang baik utk firas...happy sangat ibu nengok nya
Sebenarnya kat tempat tu la aki (atuk) dia selalu
baca surat khabo..
agaknya..firas dah lama perhatikan akinya dok baca surat khabar atas kerusi tu
"Biar firas lah plak yg try dok sini".."Sambil2 tu leh baca surat khabar..Asyik aki je..yang duduk sini"
firas pun nak gak!!!...

Monday, 13 July 2009

MENIKMATI DORIAN




~Patutlah durian nie raja buah..sedap...lihat lah dunia..akhirnya firas telah berjaya menikmati durian~


~ pecap..pecap...nyummy..hingga menjilat jari......wah sedap la ibu..nak lagi la~



"sedap ke ibu?"..nape baunya sangat harum..



Sepetang semalam we olls menikmati durian kampung..wallaaaaaaaa..memang sedap..lemak dan berkrim..firas pun sama masuk group we olls mkn dorian..nyum..nyum..agaknya apa lah yang difikirkan oleh firas bila makan dorian nie..


First impresion..nampak je durian depan mata..firas pun sebut..bbuahhh..(sememangnya firas mmg reti sangat sebut perkataan bbuahh tu...hehehehe.Bila masuk je dlm mulut..kemain suka sangat firas..yelah..manis la katakan..ingatkan tak suka..sekali bila mengadap durian..tak nak henti plak...pantang ada kat depan mata..mesti nak..sampai ibu punya durian pun firas nak kebas..uwaaaaaaaaaaaaaa...


Sekarang nie ibufiras dah muak plak makan durian..tak tahulah kenapa..baru ptg tadi makan bubur durian..balik rumah sakit perut..macam mana tak sakit perut..perut nie dari semalam,pagi...tengahari..sampai ke petang..asyik melantak durian je..bayangkan kat office pun makan durian..sbb ramai pembekal duriannya..aduhh kat kan nak tengok je kan.(ibufiras nie mmg peminat durian no 1)
At last..i surrender..enough la..
for this time being..huhuhuhuhu

Wednesday, 8 July 2009

COMING BACK FIRAS:)

~" oklah..firas nak titun dah nie...kesian kat ibu..asyik jerit je...hehehe" nnti dodoikan firas ye ibu"~


~ rilexx depan tv sambil pakai spec batman .. tengah memikir tu,,
"pas nie firas nak buat apa laieee ye.."
kasi ibu gempar skit la...
alahai...cianlah kat ibu nie...tak laratttt dahhh...toleeee lah firas..jangan nakal2 lagi ye..~

Alhamdulillah..firas dah sihat kembali..and he make more coming back..membuatkan ibufiras bertambah kuat soweeer(jerit sana sini..kesan dari kenakalan anakku )..seperti biasa..ada cerita yang ku dengar..demam nie tandanya anak nak belajar sesuatu dan nak membesar..
tak pastilah facts ini betul ker dak..yang pasti firas tetap lincah..dan hobi firas sekarang adalah
MEMANJAT
Sebut je bab memanjat memang satu perkara yang amat menakutkan..yelah..kena perhati kan ..takut2 panjat..jadi lain plak..huhuhu..sabo jelah..firas pantang nampak meja atau kerusi , dia mesti panjat..tujuan dia adalah untuk memetik suis lampu dan kipas ..hamboiii...pandainye anak ibu..nie..ibu tak suwoh pun ko panjat...makin ditegah,,makin dibuat..alahai..camnerlah nak ajar anak nie..hahhahaha..baru tau ye...ini baru kecik..laieee..dah besar esok dan pandai cakap bulat2 tak tau lah..camne yek..hehehehe

Saturday, 4 July 2009

FIRAS DEMAM LAGI

~firas masih menunjukkan ligatnya kat klinik..pantang tengok permainan...~


~Orang tua2 penah berkata kalau tidur nampak anak mata tu katanya degil..betul ker??
hehehee..komen ibufiras...mmg degil pun ..tapi firas degil dengan cara yang cerdik kan..pandai anak ibu busyuk sayang nie...hehehee~


Sedang ibufiras sibuk menghadapi gov exam ..firas plak demam,selsema + batuk.
Adoiii..masa hari rabu hari tu firas tiba2 demam..terpaksa plak anto firas gie klinik..suhu firas masa tu 38'..tahap demam dah tu..risau gak dengan cuaca dah virus yang tak menentu sekarang..
Semalaman ibufiras n baba tak leh tido..sebab firas asyik nangis je..gara2 hidungnya tersumbat
dugaan betul buat ibu kali nie..apa tak nya esok nk exam..anak plak demam..huhuhuhu
tido pun tak lena..tak cukup tido we olls dalam 3 hari berturut-turut..
Hari nie alhamdulillah..firas punya selsema n batuk dah ok..dalam 3 hari kitaorang pantau
barulah nmpk berkesannya ubat tu imune pada badan firas.. cuma firas nie jenis yang lasak gak
time demam pun firas masih menunjukkan keaktifan dan kenakalannya sabo je lah

firas on the page