Tuesday, 31 March 2009

SENYUM DAN KETAWALAH FIRAS:)




Ibufiras amat payah kalau nak amik gambar puteraku yang sorang nie, sebabnya firas tak suka bergambar..kalau ada pun amik gambar curi-curi je. .hehehe. Untuk masa sekarang tak ada gambar terbaru firas..sebab kalau nak ambil, firas akan berlari..alih muka ke kiri, ke kanan..alahai..camnelah ibu nk update gambo firas dalam blog nie..So buat masa sekarang ibu hanya ambil gambar firas yang pernah tersenyum dan ketawa..manis nya anak ibu..Bila firas tersenyum..lesung pipit firas lah yang membuatkan ibu teruja..hehehe.Yelah..sebab ibu sendiri sampai sekarang heran camne firas boleh ada lesung pipit..sedangkan baba pun tak ada(rasanya tak der keturunan ibu yang ada lesung pipit mcm firas.Rasa mcm nak tampal lesung pipit firas kat pipi ibu.. SYUKUR..di atas anugerah darinya..AMIN


Thursday, 26 March 2009

KUDAKU LARI GAGAH BERANI



Start dari bulan lepas firas dah semakin pandai mengayuh kuda nie..siap leh corner2..tapi aksi tu ibu tak sempat nak amik pic, coz firas tak suka bergamba..bila nak amik dia pusing kuda ke belakang plak.So..ini jer pic yg sempat diambil buat kenangan firas esok2.Tak lama lagi ibu leh la belikan firas basikal..sebenarnya basikal kecik ada kat rumah nenek dia,firas tak boleh kayuh lagi..sebab kaki firas tak sampai..heheheheh..sabo ye firas..2-3 bulan lagi, leh arrr kayuh basikal:)

Saturday, 21 March 2009

KAWAN FIRAS



Setelah penat bermain, masing2 kepenatan dan landing kat carpet..tapi firas tetap gagah menarik speck abang haikal..hehehehe..aduh firas,,buat bersabar..kang habis spec abg haikal nanti...Si Aiman..dah tak larat nak layan firas..apa taknya asyik kena cubit je gan firas..(firas memang suka buli, kawan2 dia..hehehee..sabar yer aiman...Mujur si nilam(kakak aiman) rajin melayan kerenah firas.Dioarang nie (AIMAN, HAIKAL & NILAM)sebenarnya anak sedara pupu ibu..So dengan firas kiri pangkat second cousin arrrr..hehehehe..Suka nar..firas hari nie..Nie yang berkobar-kobar dan semangat nak dapatkan adik firas nie..rasa meriah rumah nanti..:)

Friday, 20 March 2009

FIRAS KARATE ATAS MEJA




Beginilah firas tiap2 hari..kejanya naik atas meja makan..tu time kita sedar, bila tak sedar..adushhhh...penat..oooo nak layan..Time makan jer mesti dia landing kat atas meja..kalau dia mood baik jer baru nak duduk kat kerusi..tapi jarang2 lah..biasa kalau tak duduk atas meja, firas akan berdiri atas kerusi.Aksi firas nie memang bahaya, tapi nak buat macam mana?? Amik firas duk bawah..dia datang balik naik atas meja,,tu lah rutin hidup firas skrg.. Dah kenyang atau dah habis aktiviti kenakalan dia,,meja nie lah sasaran dia untuk bermain..amik segala yang ada atas meja tu..adoiiii..penat la wekkk dan aki jaga kamu..Nasib baik umah ibu tak banyak perabut, kalau dok..puas la ibu ..menjerit.....jerit..FIRASSSSSSSSSSSSSS........STOP IT !!!

Wednesday, 18 March 2009

PERTANDINGAN BABY PA & MA

~ Susah sangat nak dapat..ibu pakaikan crown digital untuk firas..lagi senang..hehehe~





~ Inilah majalah setia ibufiras, memang best...untuk dibaca~

Agak lama juga aku nak mengepos gambar firas untuk pertandingan bayi comel 2009 nie, sbb fikir bukan pernah dapat pun..Dulu pernah hanta,tapi tak de rezeki (ibufiras nie jenis susah skit nak dapat kalau benda2 pos2 nie.Tak kiralah masuk pertandingan apa sekali pun, baik lucky draw ke apa ker memang payah nak dapat..hehehe ). Tarikh tutup dia pada 15 April nie.Fikir2 nak hanto...ker tidak..anto tidak?? Last2 hanto la jugak..baru hari nie aku pos kat majalah pa&ma.Entah lah firas..kalau firas bernasib baik dapatlah masuk, kalau tak dapat..lupakan saja..hehehe





Tuesday, 17 March 2009

PENAT


Ibufiras tak tau nk update apa kat blog puteraku ini, tapi 2 hari semalam (SABTU N AHAD) ibu penat sangat, yelah menjaga firas 24 jam (tolak firas tido tinggal lebih kurang 13 jam jam kot).Kalau ada hubby,gilir2 jaga.Maklumlah firas nie aktif sangat, kalau orang tengok memang tak sangka , nampak muka firas baik jer, tapi bila time dia mengaktifkan diri..siaplah..hehehe.Aku mengawasi firas A-Z ,ERMM..patutlah kalau hanto kat penjaga anak atau bibik, harga dia mahal..Tapi tak kisah lah..anak sendiri..ini kira satu cabaran bagiku yang telah bergelar seorang ibu.. Sekarang firas sudah 1 tahun 5 bulan++, esok sedar2 dah nak masuk 2 tahun..cepatnya masa berlalu,..jadi semestinya firas perlukan kawan..hehehe(masuk ibu adik la yek..ermm..harap2 allah bagilah aku rezeki untuk anak kedua tahun nie,,mudah2an..Firas pun dah besar kan..semoga dimakbulkan..aminn!!

Thursday, 12 March 2009

TEPUK TANGAN SAMBIL BERSELAWAT

video

Lihatlah aksi anak ibu nie..si firas nie ha..masa time cuti maulidur rasul tu ibu tak der keja..landing kat depan tv..tup2 tengok firas tepuk tangan sambil berselawat( ala2 cakap dia la..hehehe)..Memang kebetulan rancangan tv hari tu berkisarkan nyanyian selawat nabi muhammad saw..aku pun sempat arrr tangkap video nie..walaupun tak berapa jelas..kira leh arrr simpan buat kenangan untuk firas nanti..hehehe..layan firas jangan tak layan..ahakss:)

Monday, 9 March 2009

FIRAS MAKAN TIMUN

~sedapnya timun nie..nak satu lagi leh?~



Alkisah story makan timun nie bila firas menakalkan diri ke dapur .Nenek sedara yang sedang asyik memotong timun untuk dibuat rojak nie tak dapat la nak buat apa2..Cuma lihat dan control apa yang patut, dan jangan firas pegang pisau udah la ye..Firas mesti herankan.."nenek buat apa ye gan timun nie? firas nak satu leh?"..hehehe. Pandai jer aku wat ayat sendiri , padahalnya..entah apa yang firas fikirkan tak tau la ye?? Dua hari lepas aku berkesempatan balik kampung nenek aku di johor, batu pahat,sambil tu buat kenduri arwah untuk arwah datuk aku.. "Semoga ditempatkan bersama-sama orang yang beriman..amin"

Friday, 6 March 2009

POOR FIRAS..IBU KESAL SANGAT

~Dalam keadaan yang sakit pun firas leh lagi nak melompat-lompat main kat atas katil~


~amik gambo masak firas tido, lebam kat hidung skit, kat sebelah mata tu..alahai..sedih nya..ibu..Maafkan ibu ...firas, ibu tak sengaja ..kereta tu yang jahat tiba2 muncul~



Semenjak hubby aku gie kursus nie, keja ibufiras dok ulang alik dari rumah ke rumah mak aku,bermaknanya aku tak tido kat rumah sendiri, tido kat rumah mak gan abah..takut tinggal berdua ..hmmm..insiden semalam membuatkan ibufiras kesal sangat bawa firas balik rumah kejab..yelah nak packing skit baju la katakan.On the way to my parents house, ada kereta hantu nie tiba2 kat depan..dah lah tak pasang lampu(waktu magrib),aku pun break emergency, firas yang berdiri kat kusyen kereta tersebam dan terhantuk kat dashbox atau benda kat dalam kerete ,,,uwahhh..uwahhhh firas menangis..kuat gak la hentakan dia..sebab break emergency .Lihat lah..anak ku accident skit..ada skit pendarahan kat sebelah mata kiri..nasib baik tak kena kat mata..syukur firas tak teruk sangat..but ibufiras..kesal sangat. Rasa menyesal sangat bawa firas semalam..kalau tahu nak jadi gini..tak nak bawa firas..apa nak buat..benda dah nak terjadi.. .huhuhuhu..

Tuesday, 3 March 2009

TAG AGAIN-MARRIAGE


Hehehe, hari nie ibufiras dapat tugasan baru,,apalagi kalau bukan melayan tag2 dari member2 bloggers..hmmm.. terimakasihlah pada kawan2 yang sudi menghantar tag, walaupun bzzzzz dengan keja dan anak pun masih demam selsema dan tak berapa sembuh lagi, ibu firas tetap melayan selarat yang mungkin arrr..ok...first nk tepek my wedding time picture..masa time kitaorang berarak dolu2..upsss..masa tu i free hair lah,,ahaksss(malu dengan dosa,,ampun!!) yang salutenya..flowers girl bertudung,tuan badan punya diri..dok..(tanggung sendirilah zieha, masa tu fikir nak bergaya sakan,maklumlah sekali dalam seumur hidup..wat ever!!)


When was your engagement?
~10.10.2004~

When is your marriage anniversary?
~24 Disember 2004~

How long have you known your spouse?
~Only 10 month~
( believe it or not??..Bercinta gan lain..kawen dengan orang lain,,itulah namanya jodoh kan..alhamdulillah)

How long did you date before you got engaged?
~around 10 Month~

Where did you meet your spouse?
~Sewaktu berkursus di BTN~

What is your spouse’s full name?
~Amran bin Zakaria~

Do you have any children?
~Yes~

How many?
~ 1~

Do you have any pets?
~Yes,,a cat, but not long last..she(kitty) ran out..~

Do you own or rent?
~Nope, we own our house~

Do you live in the country, city/town?
~Kuantan city~

What is your favorite activity you do together?
~Play Bowling, spending at shoping complex find new goods,,hahaha~

Do you have a favorite vacation spot?
~Bali~

How many siblings do you have including in-laws?
~ 7~

What mosque do you attend?
~Masjid Sultan Ahmad Shah, Kuantan~

Is this the mosque you got marrried in?
~Nope, i married in my sweet home house where my parents stay at~

What town is your current address?
~Kuantan~

Do you work or stay home
~Working~

Where did you go for your honeymoon?
~Langkawi Island~

Leave a piece of marriage advice:
~Injecting romance(kasih sayang daaa,dari dalam hati, bukan dari comulut arrr) into a marriage to becoming a better listener~

Send this tag to:-
~To all my fans here,,,,enjoy tagging~

Sunday, 1 March 2009

TAG FROM MAMA SYAFI'S





Menjawab tag nie ,mesti bermula dari huruf A, ke.?? hehehe, tapi nama i tak mula dari huruf A, camne tu yek,nama hubby gan anak jer yang bermula dengan huruf A.Well lets check it out..how smart i am..hehehe.Memandangkan blog nie ..ditujukan pada anak i, so i will start with the letter A,,,hehehe
Name : Ahmad (my first son name beginning with ahmad..hahahahaha)
4 letter word : Army (Sempena hari askar bulan mac nie.ahakss)
Boy's Name : Amran (my hubby name)
Girl's Name : Athirah (Nama anak kawan aku da..nama dia azura...)
An Occupation : Astronomi.
A colour: Art kaler..hahahaha
Something you will wear: A ring..mesti mau..hehehehe
Food : A piece of cake..hahaha..jadilah dari tak der kan
Found in the bathroom : Air Freshener
A place : Australia
Reason for being late : Asleep
Something you shout : "AHMAD..FIRAS...!!! (Bila anak i menakalkan diri...adushhh,time tu i tgh mengarangkan diri arrr..tu yang sebut nama penuh tu..ahaksss)
A movie title : Anak ( Filem melayu seram tapi seram suam2 kuku ...yang tiru ala2 korea filem konon..sebenornya..teringat sbb baru tapi nmpk tayang kt astro kirana..hehehe
Something you drink : Air Kelapa Laut..(hehehe..ada sesiapa yang tak pernah minum dok?)
A musical Group: Aleycat.."sampaikanla salam cintaku padanya...
An animal : A lion..hahaha..(wat ever,asalkan binatang udah..)
A street : Arab Street..ala..yang popular kat singapore tu..ahaksss
A type of car : Audi (jarang2 dah nmpk kereta nie kat malaysia)
Title of a song : Ayat-ayat cinta...(lagu indon juga sedap..bkn nak memperkecilkan lagu malaysia yek!!)
ok..tag nie nk tuju kat sape yek??
untuk semua lah,,,especially pada warga2 yang dah menjadi ibu,mama,ummi..ahaksss..

firas on the page