Saturday, 26 December 2009

NOTTI-FACE GIVEAWAY by AdwanEncem





*THIS N3 IS STICKEY MODE*



Salam bertemu kembali

cuti panjang ini..ibufiras tak nak

lepaskan peluang utk join contest

dan nak dapat kan hadiah misteri dari






Syarat2..semua ALL DONE


kalau tak ok harap mama adwan..give me some buzz kat kotak comment erkk


Jangan marah ye..sebab letak kan 2 gambar coz
syarat2 contest tak der kata hanya satu gambar je kanns
hehehe..boleh erkkk mama adwan..
sebab firas gan adwan mmg sebaya kanns...
kalau ada kesilapan..plzzz let me know
nnti mama adwan pilih lah gambar yang sesuai yek..






Gambar diatas nie ini disnap ketika firas terjumpa permainan

GITAR MC D dia kat dalam bilik ibu(merata firas sepahkan)

masa nie firas noti sangat sbb baru sepahkan

pampess..Pampees yang disepahkan ada kat sebelah tu..







Gambar yang ini pula ibufiras snap sewaktu firas

membuka peti ais..jangan tak tau..firas dah


pandai bukak peti ais sendiri sekarang..


dan kidnap epal..coz he like to eat A LOT OF APPLES


suka dia bila dah dikantoikan oleh ibu..


very NOTI kanns..





MORE DETAILS ABOUT FIRAS..


SCROOL DOWN...

.......................................

..............................

...................

..........

......
...

NAME : AHMAD FIRAS BIN AMRAN


AGE : 2 YEARS 3 MONTH


BORN : 26.12.2007


PARENTS NAME : NAZIHAH MOHD & AMRAN ZAKARIA



Saturday, 19 December 2009

FIRAS TAK TAKUT PUN...



~ INILAH BENTUK REPLICA YANG SEBENARNYA..DI DALAM NIE ROBOT~









~KANAK-KANAK LAIN TAK LEPASKAN PELUANG UNTUK MENCARI TULANG RAKSASA DI PASIR~

Musim cuti sekolah telah lama bermula dan akan sampai
penghujungnya pada bulan depan,,
sedar2 nak masuk tahun 2010..
dan firas pun semakin membesar didepan mata
banyak perkembangan firas yang kami tengok
antaranya..suka bercakap..
walaupun tak tahu apa butirnya..tapi
dari gaya dan aksi firas..mmg kami
faham apa yang dimaksud kan..
dan satu perkembangan yang bagus ialah
firas memang amat peka pada persekitaran
kalau nampak kubah atau pun masjid
firas mesti cakap
ALLAHUAKBAR! ALLAHUAKBAR!


Aktiviti firas seperti biasa macam
kanak2 riang yang lain..
bermain..menangis, menjerit..bercakap,berlari
alhamdulillah..firas dah pandai sekarang
dan masa time kami bercuti hari tu..
saje2 bawak firas untuk mengenal dunia dinosour
sempena cuti sekolah ..kumpulan dari petrosains
telah membuat show mengenai dunia raksasa di alam realiti
hahaha..
macam real kan..
TAPI FIRAS TAK TAKUT PUN
sebab bukan raksasa sebenar pun
ini cuma robot yang dicipta oleh manusia..
JOM KITA TENGOK RAKSASA SEPERTI
DALAM FILEM JURASIC PARK...



~SETELAH DI CIPTA ROBOT DAN TOUCH UP..INILAH HASILNYA..
NMPK REAL..TAPI SEBENARNYA ROBOT JE..~




~TELUR2 RAKSASA~






~ IBU..KENAPA DINOSOUR NIE BERGERAK SETEMPAT JE?...HEHEHE~









Sesiapa yang berminat nak tengok dunia raksasa nie
espeacially penduduk kuantan
leh la pergi kat yayasan pahang..
bayaran..dikenakan..
uppss..lupa la plak..
rasanya harga berpatutan ...
sowyy..lupa la..sbb abg yg bayo..ekekeke
SELAMAT BERHUJUNG MINGGU SEMUA:)







Saturday, 28 November 2009

RIANG RIA BERSAMA FIRAS:)


xtiviti firas minggu nie macam biasa
bermain2 bersama2 rakan..
kemain suka firas main permainan nie
yelah leh henjot2 n lompat2 kan..
foc without any token kat ec mall
Time yang paling tak best sekali
bila nak amik firas semula dari permainan tu
ya allah..menjerit sekuat hati..tak mo balik dah'
kalau boleh nak main sampai ....bila tah???
mau tak mau we olls paksa gak firas keluar
dari game henjot nie..tak leh jadi nie..














Sunday, 15 November 2009

LUKA LAGI:)

~semalam..luka dah nampak perubahan skit..tapi kesan parut pasti akan ada..huhuhu~


~ mulalah tangan gatal tu..nak tanggalkan plaster~


~ masa time baring..dan waktu nie firas tgh tunggu susu~


~lelehan darah..kesian firas..~

Jumaat lepas..ibufiras amik firas kat rumah mak seperti biasa..
Firas pun datang meluru..untuk mendakapi kami..baba...abu...(panggilan
utk kami)..kemain riang ..dan gumbira menyambut
kepulangan kami setelah penat bekerja

Namun..hati yang riang..bertukar jadi sedih plak..
tgk kat muka firas..ada darah..
ALAMAK..KENA LAGI..
mood ibufiras terus..bertukar pada MOOD DOWN

Firas seperti tak tau apa yang terjadi
pada diri dia..nampak biasa sahaja
seolah2 tak ada rasa sakit pun
tanya mak..apa yang sudah terjadi??
mak cakap..firas berlari..tapi TERLANGGAR SANDING MEJA
aduhhhhhhhh...FIRAS..FIRAS..

ibu akui..firas kalau dah mula start berlari mmg dah
tak tengok kiri kanan depan belakang..pakai lari je
Nak salahkan mak dalam perkara nie rasanya tak patut
dalam hati aku..mulalah menyalahkan mak..
BANYAK SANGAT BARANG KAT RUMAH..
TULAH...TAPI BILA DIFIKIRKAN
BALIK TAK BAIK PLAK CAKAP KAT MAK GTU
SEBAB MAK YANG JAGA..SEPANJANG DAKU KERJA

hai..malang nya nasib firas..baru 2 tahun+ dah
3 parut hinggap dimuka my litte son nie
arghhhhhhhhhhhhhh!!!!!
Kami pun terus bergegas ke klinik
untuk cucikan luka firas..
Masa doc cuci kan darah ..
doc pun heran..firas sangat brave tahan sakit
eeee...bagusnya..BRAVE handsome boy nie..tahan sakit
nak ye..dia bagi cuci darah..kalau budak2 lain
meraung NANGIS..

ITULAH SEMANGAT KUAT FIRAS..
MMG FIRAS TAHAN SAKIT..
mak pun cakap..sewaktu kejadian
berlaku..firas tak menangis pun..
bila mak sedar ada luka kat tepi kening tu..
baru dia menangis..
itupun setelah dibagi sapu ubat gamat..barulah
firas menangis sekuat hati..tapi sekejab je..

Nasib baik luka nie tak melibatkan jahitan..
risau juga dibuatnya..
dan tersangat la sedih..
esok2 apa pulalah agaknya
mcam2 yang difikirkan
sebab firas nie seorang anak yang aktif
dan lasak...
sabarjelah..huhuhuhuh

Masa on the way to KLINIK
HARI TU BABA firas MULA terfikir
NAK AJAK PERGI DUKUN
MANALAH TAHU KAN..KOT2 ada yang tak kena
SEBAB ASYIK KENA KAT RANTAU MUKA JE..
PELIK GAK..
(masuk nie dah 3 kali firas ada cedera kat area
muka..kalau tak caya u olls bacalah catatan blog
kami yang lepas2)
BUT IBUFIRAS..YAKINKAN BABA
INI SEMUA DATANG DARI ALLAH
SABAR..DUGAAN NIE
mmg dah tertulis gitu
terus..perasaan nak jumpe dukun
hilang...kuang..kuang..kuang..

Friday, 6 November 2009

MY SWEET LITTLE SHOP GIVEAWAY


JOM KITA BAGI SOKONGAN
UNTUK REEN
SOKONGAN APA TU
???
HEHEHE..MORAL SUPPORT UNTUK
TOKEH GIVEAWAY NIE..
INILAH SAHAJA SUMBANGAN IBUFIRAS..
UNTUK, IKLANKAN ,DAN PROMOTE MEMBER2
YANG SUDAH MENCEBURI BIZNESS BLOG
BABY N KIDS
DAN IBUFIRAS MMG PERNAH TERJEBAK ..DAN
SUKA GAK SHOPING ONLINE NIE
SO ..APA LAGI
LETS CHECK OUT
AT THIS SITE
CLICK..CLICK...
MANA TAU KOT2 IBUFIRAS ADA LUCK
UNTUK MEMILIKI
GIVEAWAY DARI MY SWEET LITTLE SHOP
ERRR..err..rasa semua syarat dah ikuti KOT
so reen,,hope cabutlah la undian untuk saya
hehehee (gurau aje..kalau dpt..alhamdulillah)..
tks for the invatation dear:)

Saturday, 24 October 2009

CUTEST BABY IN BLUE CONTEST

Minggu nie ibufiras ada masa nak
hapdet..since dok rumah aje,,
minggu nie
coz anak pun tak cihat...
firas ketika dan saat ini sedang lena
tido dibuai mimpi2 yang indah
maka ibufiras pun ada masa skit
layan contest2 yg adossss
Baiklah kali nie ibufiras
berminat utk join contest anjuran
tajuk contest nya
CUTEST BABY IN BLUE CONTEST
kalau tengok pada tajuk nie
ibufiras rasa..eliza mesti
suka kaler blue..hehehe
betul tak??
Syarat2 contest ...u olls leh terus click
Buat eliza,,harap2
penyertaan ibufiras dapat diterima
maklumlah gambar pun kurang clear..
anak ibu pun sebenarnya jarang
ada baju biru nie
kebetulan ada la..satu-dua pasang..
kira boleh la ye,,,
janji look BLUE..:)




AHMAD FIRAS BIN AMRAN
2 TAHUN




Friday, 23 October 2009

KERACUNAN MAKANAN KE?


Poor my lil hero..since yesterday he
not feeling well..dalam sistem
pembuangan air besar
nak tahu????
semalaman hingga ke hari ini
firas cirit birit..
petang tadi muntah skit:(
Today terpaksalah ibu amik el
satu rumah kena cirit birit
tinggal ibunya je yg tak kena
nie mesti kes keracunan makanan nie
huhuhuhu..
susah hati gak nie.
firas pun dah tak de selera
nak makan..
dia punya bump..ada kesan
kemerahan,,,cream dah sapu dah
ubat semua dah makan
tapi faham2 jelah..anak daku nie
bila time nak mkn ubat...bukan 100%
yang masuk ke dalam badan..the rest
dia luakkan..keluar
geram kadang2 gan perangai firas nie
bilalah nak pandai SUKA/FAHAM mkn ubatnya
Harap2 esok firas kembali pulih
seperti biasa n ada selera makan..
poor firas...
uhuhuhuhu:((

Sunday, 18 October 2009

ONLINE CONTEST~SENYUMAN CERIA SI COMEL.


Yehaaaa..
demam contest telah bermula
kembali
kali nie ibufiras nak pertaruhkan
senyuman manis wajah anak kesayangan hamba
dan tuan penganjur contest ini telah
merasmikan contest tersebut
bermula
15 Oktober 2009 - 31 Oktober 2009
Come n join
senyuman ceria si comel contest
jom kita terus ke link


Cara-cara dan syarat2 penyertaan
seperti di link
simple kan...
buat penganjur contest
harap penyertaan
ibufiras dapat diterima
dan sekiranya
ada kesilapan
harap ada teguran
tk u:)))
hehehehe
Inilah dia
Wajah semyuman ceria si comel
anak saya...:))





AHMAD FIRAS BIN AMRAN
2 TAHUN

Thursday, 15 October 2009

MARI MEMBACA BERSAMA FIRAS:)

Bersawang dah blog my lil hero nie
harap2 ibu2 dan mama2 sekalian
terus mengikuti perkembangan anak daku ini
Walaupun jarang hapdet..harap2 firas
tetap menjadi ingatan korang sekalian yek
tengok jangan tak tengok
hehehehe
Perkembangan firas sekarang
adalah membaca..selain dari bermainlah
tapi jangan tak tau
sejak dari dulu firas
memang gemar membaca
buku dan surat khabar..
TAPI..
SELALU
baca surat khabar terbalik...
hik3x




~kadang2 firas rajin bertanya..apa gambar dalam buku tu~


~jupe dah surat khabar..nak tengok berita terkini ye firas...~


~taraaaaaaaa..sudah dapat berita...
best gak ye baca surat khabar terbalik nie..
kekekeke~


Friday, 2 October 2009

CAMNI SUSAHLAH KAMI NAK BERAYA:)

~ antara open house yang sempat ku terjah~


Masa untuk
terjah open house
Tapi..apa kan daya
kami terpaksa
limitkan masa untuk beraya
sebab..firas
masyaallah...
@#$%^&*?

tersangat lah ligatnya
tak duduk diam
firas jadikan rumah orang
seperti rumahnya sendiri
uhuhuhuhuh
ibu makan pun tak senang lah
Dok perhatikan dan gelagat firas
malu ibu..ko pakai masuk n terjah je
bilik rumah org

Barulah padan lah muka ibu skrg:(
dulu selalu perhatikan kenakalan
anak orang
sekarang bila ada anak sendiri
barulah tahu rasanya
keligatan dan kenakalan
anak sendiri
uihhh nakal ke anak aku nie???
dok tak...cuma...terlebih je kan..
hehehehe
aduihhhhh..
tolongggggggggggggg!!!!

Rasanya maleh dah nak terjah
open house yang lain
sebab firas..lasak sgtlah
susah nak control



~ tak duk diam..nasib baik akak ipar sudi nak layannya~


~ tengok tu..sesuka hati masuk bilik orang..
abg2 dlm bilik tew tgh asyik main game
firas lak buat apa tew???..
hah..sibuk dok main pencil colour~


~tarik-tarik bidai kat pintu plak..aduhsssss
tengok anak2 lain duk diam dan baik je
kat ibu dan mama masing2
anak aku?????
huahuahuahuahua~

Tuesday, 29 September 2009

DUIT RAYA FIRAS

~simpanlah walau sedikit pun..lama2 jadi bukit~



Alhamdulillah ..bertambah lagi
tabung firas untuk
SSPN..
Tahun nie firas punya duit raya sehingga
kini telah mencecah RM 415.00
Tahun nie susut skit lah
berbeza dr tahun lepas firas
dapat collect duit raya dalam RM 6++
TERIMA KASIH PADA PARENTS, KAKAK /ABG IPAR/
SEPUPU/SEDARA MARA/SAHABAT2/KAWAN2
YANG SANGAT BERMURAH HATI
BAGI DUIT RAYA KAT FIRAS



Walaupun tahun nie kami kurang berjalan2
rezeki firas dapat duit raya..alhamdulillah
Insyaallah..berkat murah hati anda semua
akan kami manafaatkan
untuk simpanan masa depan firas
SIMPANLAH DI SSPN:))


~ duit raya firas untuk tahun nie..alhamdulillah..firas suka sangat..~

Sunday, 27 September 2009

HAPPY 2ND BIRTHDAY FIRAS:)

26.09.09 merupakan harijadi
firas yang ke 2 tahun
Dah dua tahun firas sekarang
Kami buat majlis kecil2 an je kira merangkap
open house sekali semalam..
jemput sedara mara dan kawan2 terdekat utk
meraikan majlis harijadi firas..
Ibufiras memang cuma sempat amik gambar
masa time
mula2 start jamuan ..
Start pukul 4 ke atas..camera entah ke mana
lupa terus nak amik gambar
sebab sibuk
melayan kawan2..
ini sahaja gambar yang sempat diambil
Semasa jamuan ini firas terpaksa tukar baju dua kali
geram betul..sebab firas uuuhoooo(sakit perut)
habis seluar hitam firas..
nasib baik firas buat projek sebelum majlis bermula
kebetulan baju raya banyak lagi stock
hehehehe..
dok tukar baju je la hari tu




~ happy besday firas..semoga menjadi anak yang soleh~


~ amboiii nak bermanja gan aunty jue ya..
suka la tu..ada org nak layan~


~ishhh..akak nie..ketawa kan firas ye..
nnti firas panggil gang firas~



~firas dah bersiap-siap nie nak tunggu akak2 ,
makcik,kawan2..mana nie
tak sampai2 laiee nie~



~lalalalala..pakcik lembik sangat la hafiz nie
Nape asyik baring je..jaga sat nie firas
nak kejakan hafiz~



~1..2...3.. pum..pum..bam..hahahaha..
padan muka hafizz..biar dia jatuh..




~ ibu...firas rasa mcm nak uuuuuooo la...
(buang air besar)



~ weiiii firas..ko buat apa tu dok mencangkung..
ko nak wat projek ye...~




~main teng2 kat sini ok gak~

SUKANYA FIRAS TGK PELITA

Tahun nie memang firas
ada kelainan skit nak beraya
bukan apa sebab tahun nie
firas dapat tengok pelita, bunga api,mercun kat kampung
Tahun lepas memang firas tak berpeluangkan sebab
masih peringkat baby merangkak..
tahun nie dah dapat kaki..
memang firas lah heronya
kat kampung
sebab firas merupakan cucu/anak buah
yang paling bongsu sekali..
Semua anak2 buah,makcik2 rajin melayan
my lil hero..
senang skit keja ibu ..hehehe



~ sukanya firas tgk pelita tewww ~


~ jangan tak tau sebenarnya firas takut dgn bunga api..
apa laaa firas..harap je hero..hehehe


~dah penat bermain..susu merupakan penawar.
jelezz tgk abg aniq nyusu kan..
mesti firas pun nak nyusu sama~

Wednesday, 16 September 2009

BAJU RAYA MY LIL HERO

Bila sebut raya
anak lah yang paling suka
termasuklah ibunya
kemain excited nak membeli-belahnya
biarlah berhabis pun..
asalkan anak cantik dan segak
berbaju raya..hehehe
Dua hari lepas firas dah start dah
test baju rayanya
nampak je baju baru,,
terus letak tangan kat dada
tandanya suruh dipakaikan baju baru firas
hehehe.. pandai plak teww
suruh menyuruhnya




~ raya tahun nie we ollss
bertemakan kaler merah ke maroonan..
firas pun tak berkecuali..mesti mau..
amacam..???
segak tak firas gan
samping n songkok barunya..uppsss
ada gaya YB mana teww yek..hehehehe~



~inilah hasil2 shoping online ibufiras
dan di beberapa kedai di kuantan
hasilnya???Dapat lah
beberapa pasang baju..
tahun nie ibufiras minat sgt
gan baju bubbery..
i don't y..???
cozz i like:)..~

firas on the page