Wednesday, 5 August 2009

FIRAS TAK SUKA MAKAN UBAT..PAHIT:(







~ firas tak suka..tak nak makan..firas tak nak telan..uwaaaaaaaaaa..tak sedap..pahit~

~ibu...baba...,,firas tak nak!..tak nak!...tolong...~

Tahun nie banyak kali dah firas demam..
risau gak ..yelah sekarang nie mcm2 penyakit
dan VIRUS yang paling gerun sekali ialah H1NI
Baru je rasa firas demam hari tu..dah demam balik..
heee..menakutkan..mengalahkan AIDS pulak virus HINI plak
Prince charming nie start demamnya hari ahad lepas..
bagi ubat kat bontot..ok..berpeluh sekejab.
.selang 6 jam kemudian panas balik..
last2 terpaksa gak bawa ke klinik..sebab panasnya boleh tahan gak
Doc check ada skit bengkak dalam mulut.( a bit tonser)dan bagi ubat antibiotic..utk hilangkan
ishhhh..berdebar gak bila tgk doc check..
doc tanya ada selsema? batuk?..
tak der doc..cuma badan firas panas je..
alhamduillah firas cuma demam biasa je..
berdebar gak tgk doc check jantung..firas
Firas nie tanda nak demam senang je..
Bila dia kurang aktif dan kurang ligat..
tu la tandanya dia nak demam
Firas demam nak membesar ye sayang...
good boy..
Tapi very susah oooo nak bagi mkn ubat..
tengoklah ..kemain susah kitaorang nak sumbatkan ubat ke dalam mulut firas
kena paksa... nampaknya je picagari...berlari keliling hall rumah..
siap geleng kepala lagi..buat2 nangis manja
bila dibaringkan menangis..
hahahahahahaha...semua budak2 gtu kot tak suka makan ubat
Agaknya kalau firas leh cakap bulat2 mesti dia cakap
"FIRAS TAK SUKA MAKAN UBAT..PAHIT"

9 comments:

  1. Huk alohh .. cian dia, demam yeee. Anak saya sama la, susah nak makan ubat. Tapi bila depa dah besa sket, dah faham bahasa, saya psiko sket la. Kate kat anak, "Kalau abg/kakak x nak mkn ubat, mlm kang sakit jgn kejut ummie tau".

    Haaa, since then depa dah senang dah makan ubat, Al-hamdulillah :)

    ReplyDelete
  2. zieha-ahliahnizam

    waaa..mmg peringkat budak2 gtu kot..dh masuk 2 thn lain plak ragamnyer..heheehe:)

    ReplyDelete
  3. skrg mmg musim demam budak2 kan.. take care.. syafi pn x brape suka kalau guna syringe.. sebab tu selalu bg dia ubat guna sudu aje.. sebb dia dh biasa mkn scott emulsion fav dia guna sudu.. kira senang la gak

    ReplyDelete
  4. alahai kesiannya firas...moga cpt sembuh..skrg mmg musim budak demam...

    ReplyDelete
  5. zieha,sal tu noy tak suka bawa darwish gi klinik,cos they tend to give antibiotik..dah lah pahit,not really good for yg bwh 2 tahun..semoga firas cepat sihat..mmg musim demam,kan..cuba bagi CALPOL for fever..Darwish suka CALPOL cos manis..

    ReplyDelete
  6. zieha-adda

    betul tu..kadang2 ibufiras puas dah cari formula nak suruh firas suka mkn ubat..tak jalan gak..kecuali ubat yg berperisa manis..huhuhuhu

    ReplyDelete
  7. charming firas-aunty nza

    firas tak suka mkn ubat la auntie..pahit..alhamduillah..skrg firas dah sembuh sbb ibu n baba paksa firas..huhuhuhu

    ReplyDelete
  8. zieha-noy

    kalau anak demam mmg risau sgt skrg..sbb demam merupakan symtom virus jahat tu(HINI)..antibiotic tu mmg pahit..tak kisah lah..janji firas dah sembuh dan kembali sihat spt biasa..calpol ?..manis?..hmmm mmg fav firas lah klau gtu:)

    ReplyDelete
  9. tension betul kan bila nak kasi anak makan ubat ni....kalau sarah dgn ain memang dia takmo makan ubat, tapi kalau ngan ibu dia ok pulak...

    kak, bila firas dah sihat nanti cuba kasi dia makan scott emulsion...ada yg dalam bentuk pastil.. at least boleh tambah antibodi dia..

    ReplyDelete

firas on the page