Monday, 17 August 2009

PUTING SIAPA TU???




Puting nie dah hampir nak masuk 2 tahun...
agak2 sape punya ye...???
hah...siapa lagi kalau bukan putera firas nie..
Cerita disebalik puting dan punca firas hisap puting nie berlaku
semasa firas di masukkan di ikubator masa kena kuning(jaundis) dulu
sadizz sangat sbb nurse kt spital dulu sogokkan firas gan puting..
kemain sedap firas masa tu nyot2 puting..alahai..
Sebenarnya masa dah rasmi jadi ibu dulu
dah bercita-cita SANGAT tak nak bagi puting kat anak...
sebab takut anak mulut jonget..hehehehe
tapi apa kan daya ,,nurse tu dah letakkan puting kat mulut firas..
bILA firas dah syok hisap puting..dia tak suka plak hisap nenen ibunya..(wawawawa)
Puas ibufiras sogokkan ..tak nak ..puncanya
1) susu ibufiras kurang..(mungkin akibat daripada melahirkan firas secara caesarean)
2)mungkin puting ibufiras tak sama mcam puting(spt dalam gambar) yang firas hisap tu..
akibatnya firas asyik nangis je..bila ibufiras nenenkan firas...
sadizz sangat sbb tak dapat bagi breast feeding secara xclusif kat firas masa tu..
jadinya susu formula dan puting nie lah tempat firas melenakan tido nya...
Begitu pantas masa berlalu dan tanpa puting disisi firas memang jarang boleh tido..
kalau BOLEH sangat..itupun dipaksa atau pun firas betul2 letih sangat setelah penat bermain..baru leh tido
Usia firas pun dah hampir nak 2 tahun...
So sekarang nie ibufiras nak cari formula macam mana nak hentikan
firas dari menghisap puting kesayangan dia tu???
Ada member bagi tahu supaya xplain n comunicate kat anak yang puting tu..anjing punya..nnti firas takutlah nak hisap
ataupun menakut2kan firas tentang puting tu
(cess ada ke patut ckp puting tu anjing punya??)
tak da benda lain ke nak sebut...huhuhuhu
lagipun firas bukan pandai cakap lagi..tu yang susah tu
huhuhuhu
So ibu2 diluar sana leh tak bagi tips atau pun formula yang berkesan macam mana nak hentikan anak daripada menghisap puting??

12 comments:

  1. firas ada puting kesayangan.....hamiz sanim lak ada selimut busuk.....puas semunyi2 kalo nak basuh.....pepagi buta dah basuh...cepat kering ckit...kang dia nak tdo...selimut tu la yg dicari

    ReplyDelete
  2. Huu..nanti jgn lupe share kat sini yek kalau dh dpt ilmu tu. Zara pon suka nyonyot puting tu. skang umur dh masuk 1tahun 5bulan. takut jugak smpai ke besar karang die gian nak memuting..=(

    ReplyDelete
  3. afifah takde puting tp botol bucuk..tgh cari tips gak nak pisahkn.. dah try tp nyusah kita lak...dia taknak tidur..tunggu skit bln kot...

    ReplyDelete
  4. sedih pulak baca kisah akk ni,kita cuma merncg je kan kak..apapun tak patut nurse tu buat mcm tu..prosedur diorg pun tak bagi bawk masuk botl susu dlm ward

    ReplyDelete
  5. oh yea,saya ada juga baca artikel nk elakkn ank dari puting,atau putuskn susu badan..eem cuba akk letak ap2 yg pahit-cth kopi..mgkn nnt bila dh rsa mcm tu dia cuba jauhkn..tapi akk cubalh dlu manalh tau dia nk bereggang dgn putingnya tu

    ReplyDelete
  6. zieha-mama_syaza

    hehee..kalau slimut busyuk tu..senang je kak..kata je kat anak. selimut tu mama dah terbagi kat kawan...pas tu gantikan gan selimut baru.hehehe..mandai je ibufiras nie kan ..

    ReplyDelete
  7. zieha-mama zara

    lily...cuba plak wat n3 puting nie..leh kongsi info:)

    ReplyDelete
  8. zieha-ummi afifah

    hmmm..kalau ditangguhkan susah plak kemudian hari ,kalau botol busyuk tu hilang ..camner la tu yek.?.mesti afifah nangis x nk tido..

    ReplyDelete
  9. zieha-ummuabdullahsyakir

    salam dik..waaah..idea yg bagus..nnti nak try buatlah..tapi kalau dia nangis camne..huhuhuhu..
    harap2 firas dengan sendirinya tak suka pada putingnya..(bila dh besar skit)tapi boleh ke jadi gtu..?

    ReplyDelete
  10. anak2 kak nza semua isap puting ttp gigi mrk semua cntik2 n trsusun....thn lak tuhh....

    ReplyDelete
  11. zieha-nza

    uihhss..mesti cantik teww gigi anak akak:)

    ReplyDelete
  12. kakyong dah usaha mcm2 supaya fikri stop berputing.. letak yg pahit, dia g bilik ari basuh.. x jalan..
    la ni, kdg2 jer dia nak berputing.. tu pun dia selalu 'curi' puting anis.. kalo anis dah lena tidur, fikri pun amik ler dr mulut anis..

    la ni dah bgtau kat makcik2, tok & opah nyer.. jgn dah sesekali belikan dia puting baru.. sbb la ni memang xde puting..

    ReplyDelete

firas on the page