Thursday, 9 April 2009

FIRAS SUKA MAKAN




Bila time makan jer..firas mesti ada..pantang tengok ibu gan baba kat meja makan, mesti firas pun nak makan..hehehe..Sekali tu ibufiras bagi roti..habis roti dikerjakan firas..Tengoklah gambar seperti di atas tu..bila dah kenyang..tau apa dibuat gan roti tu??? Haaa firas akan buang roti tu ataupun dilenyekkan roti tu kat mana tempat,,,adoiiiii) Letih ibu nak ngutipnya .

Sekarang nie bagilah makanan apa pun firas akan makan tanpa hentinya( badan firas tak lah besar dan chubby tapi kuat makan..)Setiap hari firas leh habiskan sekeping roti canai, sepinggan nasi minyak dan makanan paling favourite firas sekarang adalah nasi beriani..wahhhh..firas..ko nie mengalahkan ibu gan baba la makan...camne yek??

Alhamdulillah firas dah pandai makan..dan yang penting firas seorang anak yang tidak memilih makanan.....Senang skit hati ibu..risau gak kan kalau anak sendiri tak nak makan..nasib baik firas jenis pemakan orangnya,,amin..!!! Pernah ibufiras hadir satu dikusi mama enfagrow club..seorang ibu dari ahli club tersebut melahirkan rasa risau kerana anak nya tidak mahu makan..puas dipujuk..adoiiii..tak nak jugak makan..Kesian ibu tersebut coz sedih anak dia tak nak makan.So any of u here got any solution how to make her daughter eat??? any idea...??
Well ibufiras tak der idea,,juz.. try to pujuk anak kita supaya makan..tanpa paksaan..

5 comments:

  1. salam zieha,

    kakyong membiasakan anak2 duduk sekali di meja makan sewaktu kami makan, walupun masa tu anak/baby belum umur 6 bulan.. konon2 merangsang minda & selera anak lah tu.. until now, waktu makan semua di meja makan. walopun makan tumpah2, nak buek camno kan.. adat lah anak2 kecik..

    ReplyDelete
  2. k.yong..good tips..nnti zieha amalkan..Setakat nie firas yang selalu datang kat meja..kitaorang tak pelawa pun..hehehe..jahatkan ibufiras nie:P

    ReplyDelete
  3. nnt mummy qis kena mkn dpn anak2 la jwbnye..atau pn bawa dorg tgk mummy qis n daddy dorg mkn..tp dgn itu twins 2 org..mau rebeh meja mkn tu dikeje nye kang...

    ReplyDelete
  4. mummy twins kena ikut petua k.yong tu..tau..:)

    ReplyDelete
  5. mummy twins..

    tak per rebah meja.. janji anak2 nak makan.. memula memang ler rebah & lunyai.. lelama depa behave la.. some parent rasa payah kalo makan dgn anak2 (baca baby2 , age < 2 years)), tapi kalo di biasakan dari baby, pasti boleh.. tgk lah nanti mesti ade yg berlagak nak guna fork & spoon.. mcm anakku fikri yg 3 tahun tu..

    ReplyDelete

firas on the page